Varga Mihály: A pénzügyi ismereteket az alaptanterv részévé kell tenni

VARGA Mihály Készpénzkímélő Iskolák program
Budapest, 2019. szeptember 24. Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozik a Készpénzkímélő iskolák programról a második kerületi Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium aulájában 2019. szeptember 24-én. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A pénzügyi ismereteket rendszeresen oktatni kell, a jövőben az alaptanterv részévé kell tenni - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Budapesten, a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban tartott előadását követően.
Vágólapra másolva!

A miniszter hosszú távú célnak nevezte, hogy akár

a Nemzeti alaptanterv része legyen a pénzügyi ismeretek oktatása, ezért a tárca egyeztet az Emberi Erőforrások Minisztériumával.

A Pénzügyminisztérium szeretné, ha a Nat egyik következő felülvizsgálatánál ez megalapozott kérés lehetne - tette hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszter Forrás: MTI/Mónus Márton

Megjegyezte azt is, hogy nem feltétlenül kell a pénzügyi ismereteket olyan gyakorisággal oktatni, mint egy hagyományos humán vagy reál tantárgyat, de félévente vagy negyedévente legalább egyszer érdemes a gyerekeknek már általános iskolában is arról beszélni, hogy mit jelent a pénzhasználat.

- szögezte le Varga Mihály.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint fontos, hogy már az iskolákban elkezdődjön a pénzügyi tudatosság fejlesztése Forrás: Shutterstock

Megemlítette azt is, hogy nagyon sok iskola illeszt vállalkozási vagy pénzügyi ismertet tantervébe, ilyen a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium is.

- fogalmazott, hozzátéve: ez jó a családoknak és az egész gazdaságnak.

A pénzügyminiszter kiemelte: a Pénz7 programsorozat kapcsolódik ahhoz a nemzetközi rendezvénysorozathoz, amelynek részeként több mint 35 országban tartanak általános és középiskolásoknak előadásokat a pénz használatáról, pénzhez kötődő eszközökről. A magyar Pénz7 rendezvényeket március 2. és 6. között rendezik meg, több mint 1100 iskola 207 ezer diákjának mintegy 900 önkéntes szakember tart 11.500 órát. A miniszter a diákoknak egyebek között a biztonságos pénzügyekről, a biztosításokról, megtakarításokról tartott előadást.

A Pénz7 programsorozat ösztönzi, hogy minél több vállalkozó legyen

lkezdődött a mintegy 200 ezer diák pénzügyi ismereteit erősítő Pénz7 programsorozat, amely a vállalkozóvá válást ösztönzi - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskolában tartott előadásán.