Valószínűleg a kínai mozik 40 százaléka sosem nyit ki újra

2020.06.04. 10:23

A kínai filmszövetség szerint a koronavírus-járvány miatt a mozik 40 százaléka mehet csődbe az országba.

Ugyan Kínában a járvány előtt komoly szerepe volt a moziba járásnak, a karantén alatt sokan szokhattak át a különböző streaming szolgáltatókra és az otthoni filmezésre, legalábbis erre figyelmeztetnek a szakemberek.

Jelenleg közel 12 ezer mozi van Kínában, a számuk pedig az elmúlt évtizedben a duplájára nőtt. Szakértők szerint viszont ezek 40 százaléka valószínűleg végleg be fog zárni. A legborulátóbb becslések szerint nagyjából ötezer mozi mehet csődbe Kínában.

IllusztrációForrás: Imaginechina/Yan daming - Imaginechina/Yan Daming

Ugyan az országban már normalizálódik az élet, azonban a mozik voltak azok, amelyek az utolsók között nyithattak újra és csak korlátozott nézőszámmal. Idén az első negyedévben az egész iparág gyengén szerepelt, leginkább a kisebb, 500 főnél kevesebb ember befogadására képes helyek szenvedték meg a járványt.

Amennyiben a mozik teljes újranyitása elmarad októberig, a szakértők 91 százalékos bevétel visszaesésre számítanak. Az előző évben Kínában 7.2 milliárd dollár bevétel folyt be csak a jegyeladásokból. Nehezíti a mozik helyzetét az is, hogy a kínai streaming vállalatok, mint a Lqiyi, a Youkou és a Tencent Video egyre népszerűbbek, ráadásul többségük 2 dolláros havidíjért elérhető, míg egy mozijegy 20 dollárnak megfelelő jüanba kerül.