Valószínűleg a kínai mozik 40 százaléka sosem nyit ki újra

China sets box-office record China Chinese box-office sales film poster movie first quarter
--FILE--Chinese filmgoers are pictured at a Wanda Cinema featuring IMAX of Wanda Group in Shanghai, China, 3 March 2018. Box-office sales in China reached 20.2 billion yuan ($3.22 billion) in the first quarter, rising 39.8% from the same time last year. It is the highest-ever quarterly box-office sales ever recorded, breaking a record set by the U.S in the second quarter of 2015, with $3.1 billion. A total 561 million Chinese people went to cinemas during the first quarter, an increase of 36.4% from a year ago.
Vágólapra másolva!
A kínai filmszövetség szerint a koronavírus-járvány miatt a mozik 40 százaléka mehet csődbe az országba.
Vágólapra másolva!

Ugyan Kínában a járvány előtt komoly szerepe volt a moziba járásnak, a karantén alatt sokan szokhattak át a különböző streaming szolgáltatókra és az otthoni filmezésre, legalábbis erre figyelmeztetnek a szakemberek.

Jelenleg közel 12 ezer mozi van Kínában, a számuk pedig az elmúlt évtizedben a duplájára nőtt. Szakértők szerint viszont ezek 40 százaléka valószínűleg végleg be fog zárni.

A legborulátóbb becslések szerint nagyjából ötezer mozi mehet csődbe Kínában.

Illusztráció Forrás: Imaginechina/Yan daming - Imaginechina/Yan Daming

Ugyan az országban már normalizálódik az élet, azonban a mozik voltak azok, amelyek az utolsók között nyithattak újra és csak korlátozott nézőszámmal. Idén az első negyedévben az egész iparág gyengén szerepelt, leginkább a kisebb, 500 főnél kevesebb ember befogadására képes helyek szenvedték meg a járványt.

Amennyiben a mozik teljes újranyitása elmarad októberig, a szakértők 91 százalékos bevétel visszaesésre számítanak.

Az előző évben Kínában 7.2 milliárd dollár bevétel folyt be csak a jegyeladásokból. Nehezíti a mozik helyzetét az is, hogy a kínai streaming vállalatok, mint a Lqiyi, a Youkou és a Tencent Video egyre népszerűbbek, ráadásul többségük 2 dolláros havidíjért elérhető, míg egy mozijegy 20 dollárnak megfelelő jüanba kerül.