Jövőre már nyereséges lesz az AirAsia

2020.07.15. 19:08

Az AirAsia - a kontinens egyik legnagyobb fapados légitársasága - biztos abban, hogy jövőre ismét jövedelmező lesz, legalábbis a vállalat vezérigazgatója, Tony Fernandes szerint – írja a CNBC.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a légitársaságok szinte teljesen leálltak, ez pénzügyi nehézséget okozott a cégeknek szerte a világon, sok vállalat elbocsátotta dolgozóit, valamint állami támogatásért és hitelért folyamodott.

IllusztrációForrás: AFP/Bangkok Post/Krit Promsaka Na Sakolnakorn

A malajziai székhelyű AirAsia a hónap elején 188,4 millió dolláros nettó veszteséget jelentett az első negyedévről– ez volt a társaság legnagyobb első negyedéves vesztesége, mióta 2004-ben tőzsdére vitték.

A múlt héten az EY könyvvizsgáló elemzése megkérdőjelezte az AirAsia jövőjét, tekintettel arra, hogy a járvány után sokkal lassabban fog helyreállni a légiközlekedésre. A közzététel után a cég részvényára 17,5 százalékkal zuhant.

Fernandes ugyanakkor elmondta, hogy bár a szakértők véleménye korrekt képet fest, de a légitársaság „jó úton halad" a fennmaradáshoz szükséges pénzeszközök összegyűjtésében, amit állami kölcsönnel, valamint részvénykibocsátással érnének el. A vállalat szeretne minimum 234 millió dollárra szert tenni, de amennyiben sikerül mintegy 500 millió dollárt összegyűjteni, az nagyon megkönnyítené a cég jövőbeni talpra állását.

IllusztrációForrás: Flickr/Roderick Eime

Ez a cél rendkívül magabiztosnak hangzik, de már sok-sok válságot átéltem" – nyilatkozta a vezérigazgató szerdán.

Továbbá az AirAsia újraindítja több járatát is – a korlátozások alatt 50 százalékban üzemelt Malajziában –, valamint ismét elindítják járataikat a szomszédos Szingapúrba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK