Jövőre már nyereséges lesz az AirAsia

AirAsia, AirAsia étterem, illusztráció
AirAsia operates from Don Mueang airport, where  the carrier is expanding flights into Cambodia, Laos, Myanmar and Vietnam. POST TODAY PHOTO/KRIT PROMSAKA NA SAKOLNAKORN
Vágólapra másolva!
Az AirAsia - a kontinens egyik legnagyobb fapados légitársasága - biztos abban, hogy jövőre ismét jövedelmező lesz, legalábbis a vállalat vezérigazgatója, Tony Fernandes szerint – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a légitársaságok szinte teljesen leálltak, ez pénzügyi nehézséget okozott a cégeknek szerte a világon, sok vállalat elbocsátotta dolgozóit, valamint állami támogatásért és hitelért folyamodott.

Illusztráció Forrás: AFP/Bangkok Post/Krit Promsaka Na Sakolnakorn

A malajziai székhelyű AirAsia a hónap elején

188,4 millió dolláros nettó veszteséget jelentett az első negyedévről

– ez volt a társaság legnagyobb első negyedéves vesztesége, mióta 2004-ben tőzsdére vitték.

A múlt héten az EY könyvvizsgáló elemzése megkérdőjelezte az AirAsia jövőjét, tekintettel arra, hogy a járvány után sokkal lassabban fog helyreállni a légiközlekedésre.

A közzététel után a cég részvényára 17,5 százalékkal zuhant.

Fernandes ugyanakkor elmondta, hogy bár a szakértők véleménye korrekt képet fest, de a légitársaság „jó úton halad" a fennmaradáshoz szükséges pénzeszközök összegyűjtésében, amit állami kölcsönnel, valamint részvénykibocsátással érnének el. A vállalat szeretne minimum 234 millió dollárra szert tenni, de amennyiben sikerül mintegy 500 millió dollárt összegyűjteni, az nagyon megkönnyítené a cég jövőbeni talpra állását.

Illusztráció Forrás: Flickr/Roderick Eime

– nyilatkozta a vezérigazgató szerdán.

Továbbá az AirAsia újraindítja több járatát is – a korlátozások alatt 50 százalékban üzemelt Malajziában –, valamint ismét elindítják járataikat a szomszédos Szingapúrba.