Új földgázmezőt találtak egy olyan országban, amelynek 80 évre elegendő gázkészlete van

olaj kitermelés olajkitermelés
2856141 05/21/2016 An oil pumpjack in the Seversky district of the Krasnodar Territory. Vitaliy Timkiv/Sputnik
Vágólapra másolva!
Új olaj- és földgázmezőket találtak Szaúd-Arábiában, egy olyan országban, amelynek gázkészletei közel 8 évtizedre elegendőek.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia állami olajtársasága, az Aramco két új olaj- és földgázmezőt talált az ország északi részén - jelentette a Saudi Press Agency. A mezők nagyságát még pontosan fel kell mérni - teszi hozzá az oilprice.com cikke.

Szakértők szerint az új lelőhelyek jelentőségét elsősorban az adja, hogy Szaúd-Arábia az itt rejtőző földgáz-tartalékok kiaknázásával tovább haladhat az általa kijelölt cél, azaz az olajfelhasználás csökkentése felé.

Illusztráció Forrás: Sputnik/Vitaliy Timkiv

Az Aramco által kitermelt olaj jó részét energiatermelésre fordítják, azonban a társaság egyre inkább arra törekszik, hogy ezt az energiahordozót felváltsa földgázzal. Ehhez természetes módon növelni kell ez utóbbi kitermelését, aminek további vonzata, hogy így több olaj jut exportra is.

Szaúd-Arábia egyébként a világ hetedik legnagyobb földgáz kitermelője, gázkészlete az ötödik legnagyobb a világon - ez 79 évre biztosítja az arab állam szükségleteit.