Magyarország az éllovasok közé tartozik abban a beruházásokért folytatott globális versenyben, amely a világban felszabaduló és átalakuló kapacitások újra elosztásáért folyik - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Vas megyei Bükön, a Nestlé Hungária Kft. 50 milliárd forint értékű beruházásának alapkőletételi ünnepségén.

 

 

Miközben a világgazdaságból szinte kizárólag negatív hírek érkeznek - gyárbezárásokról, munkanélküliségről, tömeges elbocsátásokról, csődökről hallani -, addig Magyarországon az elmúlt tíz év erőfeszítéseinek köszönhetően szinte naponta jelentünk be újabb és újabb nemzeti, illetve európai rekordokat megdöntő beruházásokat - mondta a miniszter.

Hozzáfűzte: ezek eredményeként már a nyár folyamán elértük a januári foglalkoztatási adatokat, augusztus végére pedig ismételten több mint négy és félmillió ember állt munkában hazánkban.

Szijjártó Péter kiemelte, a Nestlé újabb, 50 milliárd forint értékű büki fejlesztése a cég magyarországi történetének legnagyobb beruházása, amely 30 százalékkal növeli a büki állateledelgyár termelési kapacitását és 160 új munkahelyet hoz létre.

A beruházás jelentőségét mutatja, hogy a magyar kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította a büki fejlesztést - tette hozzá.

Ez a beruházás újabb lökést ad a magyar élelmiszeriparnak, amely az idei év első hét hónapjában jelentősen, kilenc százalékkal tudta növelni termelési értékét és amely 140 ezer embernek ad munkát - mondta a miniszter.

Szólt arról is, hogy a Nestlé több mint ezer hazai kis- és középvállalkozástól vásárolja azokat az alapanyagokat, amelyeket termelése során felhasznál.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nestlé Hungária Kft. 50 milliárd forint értékű büki beruházásának alapkőletételi ünnepségénForrás: MTI/Filep István

A Nestlé beruházása erősíti Svájc és Magyarország kapcsolatait, a svájci vállalatok 2 milliárd eurót meghaladó beruházást hoztak Magyarországra - mutatott rá Szijjártó Péter.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az alapkőletételi ünnepségen kiemelte: a 140 millió eurós, vagyis 50 milliárd forintos fejlesztés nem csak a Nestlé Hungária eddigi legnagyobb beruházása lesz, de a hazai élelmiszeripari beruházások közül is kiemelkedik.

A bővítést követően a büki gyár kapacitása a napi 5 millió termék előállítását is meghaladhatja majd, így naponta több mint 70 kamionnyi állateledel kelhet útra Európa szinte minden országába, továbbá Észak-Afrikába, a Közel- és Távol-Keletre, Ausztráliába és Új-Zélandra - közölte az ügyvezető igazgató.

Ágh Péter (Fidesz) a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében úgy fogalmazott: az M86-os autóút megépítése és a 87-es út folyamatban lévő fejlesztése, valamint az újabb büki beruházás is azt üzeni, hogy Vas megye továbbra is várja a befektetőket.