Ez a baja a távközlési óriáscégnek a nagy számítógépgyártóval

lenovo rapid hefei red dot laptop notebook
Cserélhető belsőségekkel jöhet a Rapid laptop
Vágólapra másolva!
Egyelőre nem lehet több asztali számítógépet, notebookot és táblagépet vásárolni a Lenovo weboldalán Németországban, mert mint kiderült, az elektronikai márkaóriásnak nincs engedélye a H.264 videokodek használatára.
Vágólapra másolva!

Ez a látszólag jelentéktelen probléma valójában igen nagy: a H.264 videokodekkel kapcsolatos, Nokia által birtokolt szabadalmak ki nem fizetett licensze miatt a Lenovónak minimálisra kell csökkentenie az értékesítést Németországban, mivel a Lenovo készülékek grafikus kártyái, illetve grafikus egységei ezt a videokodeket használják.

Saját weboldalán már a Lenovo is felhívja a figyelmet a korlátozott választékra.

Asztali számítógépeket, notebookokat és táblagépeket már nem lehet megrendelni a hivatalos webáruházból,

de a kodeket nem használó eszközök, így az okostelefonok és a PC-tartozékok, például az egerek és a dokkolóállomások viszont továbbra is elérhetők.

Nagy bajba került több országban, köztük Németországban a Lenovo egy szabadalmi vita miatt Forrás: Hefei LCFC Information Technology

Egyes kiskereskedők továbbra is értékesítik a meglévő készletüket, de az érintett termékek újrarendelését valószínűleg megtiltották.

A Nokia azt kifogásolja, hogy a világ legnagyobb PC-gyártója nem nyújtott be szabadalom használati kérelmet a H.264-re.

A Lenovo ezzel szemben azt állítja, hogy a Nokia tisztességtelenül magas díjakat számol fel, és nem folytat tárgyalásokat az úgynevezett FRAND modell szerint (Fair, Reasonable and Non-Discriminatory, azaz tisztességes, ésszerű és nem diszkriminatív) a szabadalom kapcsán az érintett partnerekkel..

A H.264-ről röviden

A H.264 videokodek tömöríti a videókat a szükséges átviteli sebesség lecsökkentése érdekében. A kodek felgyorsítására alkalmas hardveres kódolók és dekóderek megtalálhatók minden modern GPU-ban - amely a grafikus vezérlő központi egysége - , valamint a kombinált processzorokban illetve a chip-on-line (SoC) processzorokban. A Nokia nem a chipgyártókat, mint például Intel, AMD, Nvidia vagy Qualcomm célozza meg a licencszerződésben, hanem a késztermékek gyártóit. Németország mellett az Egyesült Államokban, Brazíliában és Indiában is eljárás folyik a Lenovo ellen.

Az értékesítés leállításával a bíróság mindkét társaságot arra akarja kényszeríteni, hogy asztalhoz üljenek és tárgyalásokat folytassanak a licencszerződésről.

Forrás: Heise.de