Megmentheti az OPEC az olajárat a zuhanástól?

olaj, olajhordó, hordó, illusztráció, olajár, ár, dollár, pénz, pénznem
Vágólapra másolva!
Januártól növelik az olajkitermelést az OPEC tagállamok és a külsős szövetségeseik. Erről állapodtak meg a felek, miután napokon keresztül feszült viták során próbálták összehangolni az álláspontokat. Ez tehát enyhítést jelent az eddigi kitermelés-csökkentésekhez képest. Mindazonáltal a döntés után olyan elemzői jóslatok érkeztek, melyek szerint érezhetően süllyedhet az olaj ára 2021-ben.
Vágólapra másolva!

A piac nem kitörő örömmel, de kedvezően reagált arra, hogy hosszas és nehézkes tárgyalások után az OPEC tagállamok és a külsős partnerek egyezségre jutottak a januártól érvényes kitermelési keretekről.

Mindazonáltal pénteken a Fitch Ratings szakértői már úgy számoltak, a Brent típusú olaj árfolyama akár 45 dollárig is süllyedhet jövőre, ami jelentősen elmarad az elemzői konszenzustól.

Csütörtökön világossá vált, hogy enyhíti a kitermelés-csökkentési projektjét az OPEC és a szervezet külsős szövetségeseinek csoportja. Januártól ugyanis napi 500.000 hordóval emelkedik a tagok olajkibocsátása, amivel a teljes kitermelés-csökkentés napi 7,2 millió hordóra süllyed – írja a CNBC.

Kemény tárgyalások után döntött az OPEC Forrás: AFP/Alexander Klein

Mindez azért fontos a piac számára, mert az elemzők széles körben úgy számoltak, hogy legalább márciusig fennmarad a korábban meghatározott, napi 7,7 millió hordós kitermelés-csökkentési ütem. A mostani megállapodást egyébként komoly vita előzte meg, kedden fel is kellett függeszteni a tanácskozást, miután a felek nem jutottak kompromisszumra.

A CNBC-nek nyilatkozó egyik elemző úgy értékelte a döntést, hogy

az 500.000 hordós enyhítés nem olyan „rémálom-forgatókönyv", amelytől sokan féltek, de mégsem az a döntés született, amelyre a befektetők és a piaci szereplők hetekkel ezelőtt számítottak.

A piac egyébként kedvezően is reagált a döntésre, mivel a kereskedők úgy értelmezték a helyzetet, hogy a kibocsátás-csökkentés 500.000 hordós enyhítése még nem fogja felrúgni a piaci egyensúlyt. A megállapodás bejelentését követően a nemzetközi benchmarknak számító Brent és az amerikai WTI típusú kőolaj árfolyama egyaránt emelkedett.

A Brent tíousú olaj hordónkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

A mostani lépés előzménye, hogy az OPEC és szövetségesei áprilisban rekord mértékű, napi 9,7 millió hordós kitermelés-csökkentésről állapodtak meg (ami májusban lépett életbe),

majd ezt a szintet folyamatosan enyhítették, augusztusra már 7,7 millió hordóra.

Az OPEC döntését követően azonban a Fitch Ratings elemzői olyan prognózist tettek közzé, ami kissé megnehezíti az olajpiaci kalkulációkat. A hitelminősítőnél ugyanis arra számítanak, hogy a Brent hordónkénti átlagos árfolyama akár 45 dollárig is süllyedhet jövőre. Ez pedig jelentősen, közel 9-10 százalékkal marad el az elemzői konszenzustól. Az elemzők többsége ugyanis 49-50 dolláros árfolyamot vár.