Több termékről is kiderült, hogy nem olyan minőségű itthon, mint más európai országban

koronavírus, vírus, Budapest, járvány, belváros, maszk, üzlet, vásárlás, bolt, termék
Vágólapra másolva!
Jelentős előrelépés történt a néhány éve itthon is nagy felháborodást kiváltó kettős minőség elleni küzdelemben, mert a kifogásolható jelenség 2022-től tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül majd Magyarországon is. Már készül a hatóság: jövő tavaszig több száz tisztítószert, higiéniai árucikket laboratóriumban vizsgálnak át – ezek közül több már fenn is akadt a minőségi rostán.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzet cikke felidézi, hogy a mérföldkőnek számító szabályozás úgy szól:

Európa-szerte tisztességtelennek minősülnek azok a gyakorlatok, amikor egy árut az egyik tagállamban úgy forgalmaznak, hogy az márkanevében, küllemében megegyezik a más tagállamokban forgalmazott áruval, azonban az összetételben vagy más jellemzőkben jelentős eltérések vannak.

Egyedüli kivételt enged meg az uniós irányelv, ha a különbséget jogszerű és objektív tényezők indokolják, ez esetben viszont a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell az eltérésről.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete szerint a kettős minőség körül évek óta keringenek itthon is a találgatások, több olyan árucikket tudna felsorolni minden vásárló, aminek kapcsán hallott olyat, hogy a nyugat-európai változat jobb minőségű – a leginkább emlegetett termékek között mosópor, öblítő, tisztítószer, kozmetikum, mogyorókrém, tartós élelmiszerek szerepelnek.

Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Üdvözlik és a következő fontos állomásnak tartják a civil fogyasztóvédők, hogy a szigorítás életbe lépéséig is tényeken alapuló, hivatalos laboratóriumi vizsgálatok zajlanak a kettős minőség kizárására a tipikus árukörökben. Az eredmények várhatóan növelik majd a fogyasztók számára az átláthatóságot és segítik a megalapozott vásárlói döntéseket a jövőben.

Ezért kedvező – mutat rá a vásárlói egyesület -, hogy

az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált vegyipari laboratóriumában 360 termékminta vizsgálata kezdődött meg és most is tart olyan árucikkekből, amelyek itthon beszerezhető háztartási-vegyipari és tisztálkodási-kozmetikai szerek, és kaphatók Németországban, Olaszországban, Ausztriában is az online és a hagyományos kereskedelemben.

A legutóbbi köztes tájékoztatásra hivatkozva a civilek felidézték, hogy az összehasonlítandó termékminták több mint harmadát már bevizsgálták a magyar fogyasztóvédelmi hatóságnál.

Az eddigi ellenőrzések során pedig

találtak olyan Magyarországon kapható termékeket, amelyek kevesebb hatóanyagot tartalmaznak a Nyugat-Európában azonos márkanéven és csomagolásban kínált árucikkekhez képest.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Eképpen 14, eddig meg nem nevezett termékről mostanra tudhatják a szakértők, hogy a magyar mintákban kevesebb a szükséges hatóanyag, de már olyan megállapításra is jutottak, hogy azonos márkanéven belül egy jobb minőségű külföldi árucikkből itteni változat nem kapható.

A kettős minőségű árucikkek között mosószer, folttisztító, tusfürdő és sampon is található.

Következményként viszont a forgalmazásban, előállításban érintett vállalkozásoknak egyelőre csak jelzi a hatóság, miként kerülhetik el a gyakorlatuk megváltoztatásával, hogy 2022-től bírságot kapjanak a kettős minőség miatt megállapítandó tisztességtelenségért.

A jelenleg is zajló hatósági termékellenőrzések összesített számadatait várhatóan jövő tavasszal közli a szaktárca, a lebuktatott árucikkek márkáit, nevét viszont csak 2022 nyarától lehet ismertté tenni, miután élesre vált a szigorúbb uniós irányelvből született szabályozás.

A fogyasztóvédők abban bíznak, hogy egyrészt jelentős visszatartó erővel bírnak a tényszerű teszteredmények, de főként, hogy a jövő év utáni esztendő májusában hatályba lépő szabályozás alapján büntethetővé válik a kettős minőség. A majdan kiszabható bírság a jogszabály szerint a gyártó árbevételének 5 százalékát is elérheti, ami multicégek esetében legfeljebb 500 millió forintot érhet el.