Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Egy svájci vállalat dollármilliókért vett rezet, de festékkel lefújt köveket kapott helyette

réz helyett festett kő
Copper Cathodes Pack on Pallets Of Escondida in The Port Of Antofagasta. (Photo by Oliver Llaneza Hesse/Construction Photography/Avalon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Tavaly nyáron a világ egyik legnagyobb olajkereskedőjének 36 millió dollár (körülbelül 11 milliárd forint) értékben szállítottak réz helyett festett köveket. A genfi székhelyű Mercuria Energy Group szerint áruszállítási csalás áldozata lett, amikor a 10 ezer tonna megrendelt érc helyett köveket talált a konténerekben - számol be róla a BBC az egyik cikkében. 
Vágólapra másolva!

A Mercuria tavaly állapodott meg a török Bietsan Bakir vállalattal a 36 millió dollár (közel 11 milliárd forint) értékű rézvásárlásról. A szállítás során körülbelül 6 ezer tonnát szállítottak nyolc hajón, több mint 300 konténerben. Amikor a rakomány Kínába, az áru célországába érkezett, a biztonsági intézkedések és ellenőrzések ellenére, a több ezer tonna érc helyett festett köveket találtak a konténerekben.

A BBC cikkéből az is kiderült:

a rezet egy Isztambul melletti kikötőben cserélhették ki a festékkel lefújt térkövekre.

Illusztráció Forrás: Getty Images/© ConstructionPhotography.com/Oliver Llaneza Hesse

A világ egyik legnagyobb olajkereskedője, a Mercuria, jelenleg Törökország és az Egyesült Királyság bíróságain próbál jogorvoslatot kérni a rézszállító vállalat ellen. A török rendőrség számos embert őrizetbe vett az csalás kapcsán.

A Mercuria kifizette a 36 millió dollárt a török vállalatnak öt részletben, még mielőtt a cserét észrevették volna.

A különösen nagy értékű csalást csak a kínai Lianyungang kikötőben fedezték fel. Minden valószínűség szerint az történt, hogy a csalók a konténerek ellenőrzését követően feltörték a pecséteket és kicserélték az értékes rakományt a festett térkövekre. A Reuters megkereste a Bietsan Bakirt is, de a vállalat nem válaszolt azokra az állításokra, miszerint érintett lehet az elképesztő ügyben. Az ügyben további jogi eljárások várhatók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről