Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Minden, amit az új e-kereskedelmi szabályokról tudni kell

online internetes vásárlás webshop shopping bankkártya hitelkártya credit card debit card
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
2021. július 1-étől alapvető változások léptek életbe a távértékesítés és az e-kereskedelem áfaszabályozásában. A részleteket a Magyar Könyvvizsgálói Kamara és a Niveus elemzését felhasználva mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

2021. július 1-jén, az eredetileg tervezetthez képest fél éves csúszással hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfa szabályok. „Az ügyletek áfa kezelése, a teljesítési hely szabályok jellemzően nem változnak, hanem elsősorban az adókötelezettség teljesítésének módjában hoz változást az új szabályrendszer. Így, az adóbevallásnál, adó megfizetésénél lesznek elsősorban érezhetően a változások. - összegzi Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group igazgatója.

Egyszerűsödő adminisztráció

A változtatásokkal vállalkozói oldalról szemlélve az eljárás egyszerűsödött és csökkentek az adminisztrációs terhek is. Az online felület közbeiktatásával zajló értékesítéseket egységesítették. Ugyanakkor azonban

annak az ideje - legalábbis könnyen lehet - lejárt, amikor még olcsón tudtunk apróságokat rendelni tőlünk távol lévő országokból.


„Az ügyletek ÁFA kezelése, a teljesítési hely szabályok jellemzően nem változnak, hanem elsősorban az adókötelezettség teljesítésének módjában hoz változást az új szabályrendszer. Így, az adóbevallásnál, adó megfizetésénél lesznek elsősorban érezhetőek a változások." - összegzi Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group igazgatója.

Távértékesítés alatt az olyan határon átnyúló ügyleteket kell érteni, amelyben egy adóalany egy másik tagállamba értékesít terméket nem adóalany vevő, vagy olyan szervezet részére, amely adófizetésre az adott tagállamban nem kötelezett.

A teljesítési hely vonatkozásában nem történt változtatás, főszabályként továbbra is a célország ez a hely, azaz

ott kell az áfát megfizetni, ahova a terméket feladják.

Fontos tisztában lenni avval a ténnyel is, hogy ha az adót egy másik tagállamban kell megfizetni, az azzal a kötelezettséggel is jár, hogy ebben a másik tagállamban adóalanyként kell regisztrálnia magát a vevőnek, adóbevallást kell benyújtani és a helyi számlázási szabályok szerint kell eljárni.

Illusztráció. Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels

Az életbe lépett változtatások értelmében egyszerűsödnek az adminisztrációs terhek:

az egyes országokban történő bejelentkezés, adófizetés és számlázás egy adóhatóság előtt elintézhető.

A regisztráció szerinti adóhatóság szedi be az értékesítést végző adóalanytól a szükséges információkat és az ÁFA-t, majd ezt továbbítja a célországba. Ez az ún. egyablakos rendszer (OSS – one stop shop), ami azonban nem kötelező, de bejelentkezést igényel.

Amennyiben az értékesítést teljesítő adóalany csak egy tagállamban rendelkezik ÁFA-szerinti letelepedettséggel, továbbá az adott évi és az előző évi értékesítésének ellenértéke nem haladja meg a 10.000 eurós összeghatárt, a teljesítési hely a kiinduló ország.

Kérjük lapozzon, hogy megtudja, mik a harmadik országos tranzakciókra vonatkozó változások.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről