Olajipari óriások hajtják a megújuló energiák piacát

Wind farm in the Baltic Sea ECONOMY energy WATER Baltic Sea WIND POWER WIND TURBINE ISLAND Wind Energy Wind farm Arkona Vikings CARBON DIOXIDE free SUMMER Wind turbines Rügen WE Offshore SEA Power generation Energy system transformation E.ON Renewables
22 August 2020, Mecklenburg-Western Pomerania, Mukran: A working ship stands on stilts between wind turbines erected in the Baltic Sea between the islands of Rügen and Bornholm (Denmark). In the foreground is the "Arkona" wind farm about 35 kilometers northeast of Rügen with a capacity of 385 megawatts. In the background the offshore wind turbines of the Baltic Sea wind farm "Wikinger" of the energy supplier Iberdrola. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/ZB
Vágólapra másolva!
A brit tengereken 2030-ra várhatóan több szélerőmű lesz, mint olajfúrótorony, köszönhetően a karbonsemlegességet megcélzó vállalatoknak.
Vágólapra másolva!

A nagy olajipari vállalatok egyre inkább diverzifikálják energiatermelésüket, hogy lépést tartsanak a kor kihívásaival. A következő évtizedben előrejelzések szerint az olaj iránti kereslet visszaszorul, így az energia-portfólió diverzifikálása szinte elengedhetetlen.

A BP 2020-ban jelentette be, hogy 2050-re szeretné elérni a zéró szén-dioxid-kibocsátást. Ezért 924 millió fontot fektet a szélenergia termelésbe a brit partok mentén. A befektetésnek hála

3,4 millió otthon működhet megújuló forrásból nyert elektromos áramról,

amint elkészülnek a szélerőművek. Ezzel a cég jelentősen hozzájárul a brit kormány azon elképzeléséhez, miszerint 2030-ig az Egyesült Királyság összes otthonának áramellátását szélenergiával szeretné fedezni. A BP emellett az USA partjainál is fejleszti szélenergia parkjait 1,1 milliárd dollár értékben, mellyel várhatóan 2 millió otthon fognak árammal ellátni 2030-ig.

Burbo Offshore szélerőmű park Forrás: Dong Energy/Jasper Carlberg

A tengeren lévő szélenergia-parkok mérete évente körülbelül 20 százalékkal növekszik, és egyértelműen fontos szerepet töltenek be a világ szén-dioxidra vonatkozó, kibocsátási csökkentési céljainak elérésében.

Shell olajfinomító Köln közelében, Németországban Forrás: AFP/Oliver Berg

A BP mellett a Shell is bejelentette, hogy 2050-ig eléri a zéró kibocsátást. A vállalat bővíteni kívánja megújulóenergia-, bioüzemanyag- és hidrogén-üzletágait is, mivel egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, mind befektetői, mind hitelezői oldalról.

Így

hosszú távon áthelyezi a hangsúlyt az olajról a megújuló energiával kapcsolatos projektekre.

A cél, hogy vezető szerepet töltsenek be az energia értékesítésben. A cég már ma is a világ vezető energiakereskedője, a járvány előtt napi 13 millió hordó olajat szállított, ami a globális kereskedelem 13 százalékát jelentette.

Ellentétben a BP és Total cégekkel, a Shell nem a nap- és szélenergia projektekbe fektet be, hanem a hidrogénüzletág nagy részét szeretné uralni, kétszámjegyű részesedésre törekedve a globális hidrogénpiacon.