A brit tengereken 2030-ra várhatóan több szélerőmű lesz, mint olajfúrótorony, köszönhetően a karbonsemlegességet megcélzó vállalatoknak.

A nagy olajipari vállalatok egyre inkább diverzifikálják energiatermelésüket, hogy lépést tartsanak a kor kihívásaival. A következő évtizedben előrejelzések szerint az olaj iránti kereslet visszaszorul, így az energia-portfólió diverzifikálása szinte elengedhetetlen.

A BP 2020-ban jelentette be, hogy 2050-re szeretné elérni a zéró szén-dioxid-kibocsátást. Ezért 924 millió fontot fektet a szélenergia termelésbe a brit partok mentén. A befektetésnek hála 3,4 millió otthon működhet megújuló forrásból nyert elektromos áramról, amint elkészülnek a szélerőművek. Ezzel a cég jelentősen hozzájárul a brit kormány azon elképzeléséhez, miszerint 2030-ig az Egyesült Királyság összes otthonának áramellátását szélenergiával szeretné fedezni. A BP emellett az USA partjainál is fejleszti szélenergia parkjait 1,1 milliárd dollár értékben, mellyel várhatóan 2 millió otthon fognak árammal ellátni 2030-ig.

Burbo Offshore szélerőmű parkForrás: Dong Energy/Jasper Carlberg

A tengeren lévő szélenergia-parkok mérete évente körülbelül 20 százalékkal növekszik, és egyértelműen fontos szerepet töltenek be a világ szén-dioxidra vonatkozó, kibocsátási csökkentési céljainak elérésében.

Shell olajfinomító Köln közelében, NémetországbanForrás: AFP/Oliver Berg

A BP mellett a Shell is bejelentette, hogy 2050-ig eléri a zéró kibocsátást. A vállalat bővíteni kívánja megújulóenergia-, bioüzemanyag- és hidrogén-üzletágait is, mivel egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, mind befektetői, mind hitelezői oldalról.

Így hosszú távon áthelyezi a hangsúlyt az olajról a megújuló energiával kapcsolatos projektekre. A cél, hogy vezető szerepet töltsenek be az energia értékesítésben. A cég már ma is a világ vezető energiakereskedője, a járvány előtt napi 13 millió hordó olajat szállított, ami a globális kereskedelem 13 százalékát jelentette.

Ellentétben a BP és Total cégekkel, a Shell nem a nap- és szélenergia projektekbe fektet be, hanem a hidrogénüzletág nagy részét szeretné uralni, kétszámjegyű részesedésre törekedve a globális hidrogénpiacon.