Ötmilliárd forint a kikiáltási ára Budapest egyik patinás fürdőjének

Rác fürdő, Budapest
A Rác fürdő épülete
Vágólapra másolva!
A nemzetközi turizmus felpattanásának időpontjában léphetne piacra a most árverésre bocsátott Rác fürdő és szálloda, de kérdés, hogy ki veszi meg, és még mennyit kell költenie a komplexumra - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Ötmilliárd forint kikiáltási áron hirdette meg nyilvános árverésre a fürdő és szálloda épületét a komplexum tulajdonosaként bejegyzett Rác Nosztalgia Kft. felszámolásával megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.

– mondta a Világgazdaság megkeresésére Hegedűs Attila, Magyarország és Kelet-Közép-Európa egyik vezető tanácsadó cége, a BDO Magyarország Pénzügyi és Ingatlan Tanácsadó Kft. ügyvezetője. A szakértő szerint a 3,3 ezer négyzetméteres fürdőhöz kapcsolódó, mindössze kétezer négyzetméteres, 67 szobás hotel korszerűsítése akár a vételárral megegyező összegbe is kerülhet.

A teljesen felújított fürdő és a mellé épült szálloda egy évtizede van zárva, pedig minden elő volt készítve a nyitásra a világszerte mindössze kilenc városban jelen lévő, felső kategóriás butikhoteleket üzemeltető olasz Baglioni cég részvételével.

Hiába volt a korát meghaladó luxus és dizájn, mára bizony elavulttá vált az ingatlan, a gépészetet pedig sosem üzemelték be.

A Rác fürdő épülete Forrás: Wikipédia / Készítette: misibacsi

Ha új tulajdonoshoz kerül az ingatlan, legalább egy év a felmérés és a tervezés, a kivitelezéssel pedig nagyjából 2024-re lehetnek készen, ami éppen jó időzítés, tekintettel arra, hogy a nemzetközi turizmus felpattanása éppen akkorra várható.

A Rác fürdő projektjéről időközben leválasztották a siklóépítést, az most a Citadella-projekt részeként szerepel a tervekben. A szálloda és a fürdő üzemeltetése azonban még a sikló nélkül is olyan költséges, a komplexum pedig olyan különleges attrakció, hogy a szakértő szerint is egészen biztosan nagy kihívás lesz a működőképes képletet összerakni.

A fürdő és a szálloda épületének tulajdoni lapján több, összességében több százmillió forint értékű követelés szerepel a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nevén is. Az évtizedes jogi viták és vizsgálatok miatt gúzsba kötött ingatlanfejlesztésről hamarosan kiderül, hogy a várakozásokhoz képest jóval később megjelent árverési hirdetmény végül milyen ajánlatokat generál, az állam, a főváros és a fővárosi gyógyfürdővállalat ugyanis egyaránt élhet elővásárlási jogával.