A nemzetközi turizmus felpattanásának időpontjában léphetne piacra a most árverésre bocsátott Rác fürdő és szálloda, de kérdés, hogy ki veszi meg, és még mennyit kell költenie a komplexumra - írja a Világgazdaság.

Ötmilliárd forint kikiáltási áron hirdette meg nyilvános árverésre a fürdő és szálloda épületét a komplexum tulajdonosaként bejegyzett Rác Nosztalgia Kft. felszámolásával megbízott Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. Arról csak később, átfogó és alapos műszaki vizsgálat után lehet reális képet kapni, hogy valójában mennyit kell majd rájuk költeni, különösen a műszaki állapot helyreállítására" – mondta a Világgazdaság megkeresésére Hegedűs Attila, Magyarország és Kelet-Közép-Európa egyik vezető tanácsadó cége, a BDO Magyarország Pénzügyi és Ingatlan Tanácsadó Kft. ügyvezetője. A szakértő szerint a 3,3 ezer négyzetméteres fürdőhöz kapcsolódó, mindössze kétezer négyzetméteres, 67 szobás hotel korszerűsítése akár a vételárral megegyező összegbe is kerülhet.

A teljesen felújított fürdő és a mellé épült szálloda egy évtizede van zárva, pedig minden elő volt készítve a nyitásra a világszerte mindössze kilenc városban jelen lévő, felső kategóriás butikhoteleket üzemeltető olasz Baglioni cég részvételével. Hiába volt a korát meghaladó luxus és dizájn, mára bizony elavulttá vált az ingatlan, a gépészetet pedig sosem üzemelték be.

A Rác fürdő épületeForrás: Wikipédia / Készítette: misibacsi

Ha új tulajdonoshoz kerül az ingatlan, legalább egy év a felmérés és a tervezés, a kivitelezéssel pedig nagyjából 2024-re lehetnek készen, ami éppen jó időzítés, tekintettel arra, hogy a nemzetközi turizmus felpattanása éppen akkorra várható. 

A Rác fürdő projektjéről időközben leválasztották a siklóépítést, az most a Citadella-projekt részeként szerepel a tervekben. A szálloda és a fürdő üzemeltetése azonban még a sikló nélkül is olyan költséges, a komplexum pedig olyan különleges attrakció, hogy a szakértő szerint is egészen biztosan nagy kihívás lesz a működőképes képletet összerakni.

A fürdő és a szálloda épületének tulajdoni lapján több, összességében több százmillió forint értékű követelés szerepel a Fővárosi Önkormányzat és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. nevén is. Az évtizedes jogi viták és vizsgálatok miatt gúzsba kötött ingatlanfejlesztésről hamarosan kiderül, hogy a várakozásokhoz képest jóval később megjelent árverési hirdetmény végül milyen ajánlatokat generál, az állam, a főváros és a fővárosi gyógyfürdővállalat ugyanis egyaránt élhet elővásárlási jogával.