Részvényenként 225 forint osztalékot fizet a Richter

RICHTER Gedeon
Debrecen, 2020. szeptember 30. A Richter Gedeon Nyrt. új irodaháza Debrecenben az átadása napján, 2020. szeptember 30-án. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A Richter Gedeon Nyrt. részvényenként 225 forint osztalékot fizet a 2020-as év után, erről döntött az április 15-i éves rendes közgyűlés - közölte a gyógyszeripari társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Vágólapra másolva!

A közgyűlést a járvánnyal összefüggő veszélyhelyzetre tekintettel - tavalyhoz hasonlóan - az idén sem személyes jelenléttel tartották, a napirenden szereplő kérdésekben az igazgatóság hozott határozatokat.

A tavalyi üzleti év eredménye után fizetendő osztalék mértékét az anyavállalat tulajdonosaira jutó konszolidált adózott eredmény 40 százalékában állapították meg, ami részvényenként 225 forint.

Az igazgatóság a közgyűlés hatáskörében eljárva a törzsrészvényekre összesen 41,934 milliárd forint osztalék megállapítását és kifizetését jóváhagyta.

Mint írták, az igazgatóság gondoskodik a törzsrészvényekre megállapított osztalék részvényarányos kifizetéséről a Részvénykönyvben 2021. június 7-én nyilvántartott törzsrészvényesek részére, feltéve, hogy a részvényesek nem kezdeményezik a közgyűlés összehívását a beszámolóról és az adózott eredmény felhasználásáról szóló döntés utólagos jóváhagyása céljából.

A törzsrészvényekre járó osztalék kifizetése 2021. június 14-én kezdődik.

A saját részvényekre eső osztalékot a társaság az osztalékra jogosult részvényeseknek fizeti ki részvényeik névértéke arányában.

Az osztalékfizetés részletes rendjét az igazgatóság állapítja meg és 2021. május 14-ig hirdetményben teszi közzé.

A közgyűlésen arról is határoztak, hogy az igazgatóság társaság a 2022. évi rendes közgyűlés időpontjáig 100 forintos névértékű törzsrészvényt vásároljon tőzsdei, illetve tőzsdén kívüli forgalomban, legfeljebb a társaság mindenkori jegyzett tőkéjének 10 százalékáig (azaz maximum 18 637 486 darabot) terjedően, a tőzsdei ártól felfelé legfeljebb +10 százalékos, lefelé legfeljebb -10 százalékos eltérésű vételi áron.

A Richter Gedeon Nyrt. új irodaháza Debrecenben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A saját részvények vásárlása elősegíti a Richter stratégiai céljai megvalósítását, így különösen felvásárlási ügyletekben fizetési eszközként szolgál - közölték. Ezen kívül biztosítja a Richter részvényalapú munkavállalói és vezetői ösztönzési rendszerei részvényszükségletét.
A társaság tavaly 63 forint osztalékot fizetett a részvényeseinek.

A Richter 2020-ban 104,7 milliárd forint konszolidált nyereséget ért el, 122 százalékkal nagyobbat az előző évinél.

A társaság éves árbevétele 566,8 milliárd forint volt, 11,6 százalékkal haladta meg az előző évit a február végén közölt tőzsdei gyorsjelentés szerint.