Bár a tavalyi évben a járvány az amerikai lakosság jövedelmeit is felforgatta, már korábban is érezhető volt, hogy az országon belül igen nagy jövedelmi eltérések vannak, ha összehasonlítjuk az USA egyes államait. A hivatalos statisztikák alapján pedig kiderül, melyik az ország leggazdagabb állama.

A koronavírus-járvány előtt az amerikai jövedelmek tartós emelkedést mutattak. Noha a tavalyi év az USA-ban is felforgatta az emberek anyagi helyzetét, tovább növelve az jövedelmi egyenlőtlenségeket, mégis jól látszik, hogy az egyes államok szintjén eddig is komoly eltérések voltak – írja a 24/7 Wall St. elemzése.

Egy átlagos amerikai háztartás éves jövedelme 2019-ben 65.712 dollár (kb. 19,7 millió forint) volt, ami nagyjából 3000 dollárral haladta meg az országos medián jövedelmet. A medián érték mindig pontosabban mutatja meg egy „tipikus" háztartás jövedelmi helyzetét, mivel kiszűri a statisztikai átlagot torzító, kiugró szélsőértékeket.

Mindazonáltal az államok közti nagy jövedelmi egyenlőtlenségek már a járvány előtt is érezhetők voltak az USA-ban. 2019-ben például nyolc olyan állam volt, ahol a háztartások többségének éves jövedelme nem érte el az 55.000 dollárt (kb. 16,5 millió forint). Közben 12 államban a háztartások többsége több mint évi 75 000 dollárt (kb. 22,5 millió forint) keresett.

Maryland az USA leggazdagabb államaForrás: AFP/Mladen Antonov

A hivatalos állami statisztikák alapján az látszik, hogy 2019-ben – vagyis a járvány hatásai előtt – a legszegényebb államok a déli régióban voltak találhatók, míg a legmagasabb medián jövedelmeket az északkeleti és a nyugati parti térségben mérték.

Fontos kiemelni, hogy a medián jövedelmek szorosan összefüggnek más társadalmi-gazdasági indikátorokkal is. Vagyis ahol magasabbak a jövedelmek, ott általában alacsonyabb a szegénységi ráta, magasabb az emberek átlagos iskolai végzettsége, valamint magasabbak az ingatlanok értékei is.

Mindezekből az derül ki, hogy a 2019-es adatok alapján Maryland az Egyesült Államok leggazdagabb állama. A nagyjából 6 millió lakost számláló államban a háztartások medián éves jövedelme 86 738 dollár (kb. 26 millió forint) volt.

Közben a térségben a legalább felsőfokú alapképzéssel (bachelor) rendelkezők aránya 40,9 százalékot tett ki, ami az országban a negyedik legmagasabb szintnek számított. A szegénységi ráta 9,0 százalék volt, ami (megosztva) a harmadik legkedvezőbb adat volt az államok versenyében. Végül a lakóingatlanok medián értéke 332.500 dollár (közel 100 millió forint) volt az államban, ami bár csak a kilencedik legmagasabb volt az USA-ban, mégis igen erősnek számít.