Új helyszín követelné magának a Szilícium-völgy rangot

Greater Springfield, ausztráliai városfejlesztési projekt
Vágólapra másolva!
Az amerikai Szilícium-völgy már évtizedek óta a világ innovációs központja, azonban az elmúlt évtizedekben sorra jelentek meg a kihívók is, például a kínai Sencsen és térsége. Egy új vetélytárs Ausztráliában található, ahol egy nagyszabású városfejlesztés keretében építenék föl a legendás Szilícium-völgy „legújabb változatát".
Vágólapra másolva!

Ausztrália Aranypartnak nevezett térségében, Brisbane-től 25 kilométerre fekszik a Greater Springfield névre keresztelt város. A településről valószínűleg sokan még nem is hallottak, ami nem olyan meglepő, hiszen még nincs 30 éves. A jelenleg folyó fejlesztési tervek alapján viszont ez a város lenne a következő Szilícium-völgy – írja a CNBC.

A projekt lényegét jól foglalja össze a fejlesztésért felelős Springfield City Group (SCG) alapítójának álláspontja. Maha Sinnathamby szerint

a Szilícium-völgytől nagyon sokat tanulhatott a világ az elmúlt évtizedekben, azonban itt az idő, hogy felépüljön a legújabb verziója.

Greater Springfield sajátossága, hogy Ausztrália egyetlen magánszektor által felépített városa, és a legnagyobb városfejlesztési projekt a főváros, Canberra több mint egy évszázaddal ezelőtti felépítése óta. A fejlesztést pedig egyértelműen a Szilícium-völgy sikere inspirálta, vagyis a cél az, hogy egy olyan település jöjjön létre, amely egyszerre lehet modern üzleti, technológiai, oktatási és egészségügyi központ.

A projekt következő állomása egy 68 milliárd (amerikai) dollárra becsült terv, melynek során nagyvállalatokat csábítana magához a város.

Az SCG egyébként 1992-ben vásárolta meg a földterületet a településfejlesztéshez 6,1 millió dollárért, és a nagyjából 28 négyzetkilométeres terület már ma is virágzó településnek számít. A fejlesztések eredményét már most jól mutatja, hogy 46.000 lakosra (16.500 lakóingatlan mellett) jut 11 iskola, egy országos egyetemi kampusz, egy kórház, valamint egy vasútvonal, amely összeköti a várost a szomszédos Brisbane-nel. Sinnathamby közölte, a fejlesztési projekteknek eddig a 25 százaléka fejeződött be, miután 15 milliárd dollárnyi magán és állami finanszírozási forráshoz jutottak.

Greater Springfield fejlesztésének látványterve Forrás: Springfield City Group

Jelenleg a projekt közvetetten vagy közvetlenül 20.000 munkahelyet biztosít, de a cél az, hogy 2030-ra az új munkahelyek száma 52.000 legyen, a lakosságszám pedig megháromszorozódjon. Ehhez volna szükség a globális sztárvállalatok megnyerésére, akik nemcsak tőkét, de új munkahelyeket is vinnének Greater Springfieldbe.

Az oktatási és egészségügyi beruházások mellett jó példa a magáncégek bevonására, ahogy a városfejlesztés együttműködik az Engie nevű francia közüzemi céggel.

A 2018-ban kötött, 50 évre szóló stratégiai megállapodás alapján ugyanis 2038-ra létrehoznák Ausztrália első olyan városát, amely több energiát termel, mint amennyit elfogyaszt.

Ehhez az egész várostervezést, a közlekedésszervezést és az épületek fejlesztését is felhasználnák, beleértve olyan területeket, mint az elektromos autók infrastruktúrájának javítása, a közösségi közlekedés népszerűsítése, valamint környezetbarát épületek felépítése.

Sztárvállalatokat csábítana magához az ausztrál álomváros Forrás: Origo

Bár Greater Springfield fejlesztése már évek óta tart, a jelenlegi lendület időzítése nem véletlen. A koronavírus-járvány hatására ugyanis sokan elkezdték újraértelmezni a jelenlegi üzleti központok vonzerejét és szerepét.

Egyes becslések szerint például az amerikai technológiai és médiaszektor dolgozóinak mintegy 53 százaléka már nem nagyvárosokban él, részben a magas lakhatási költségek miatt.

Éppen ezért az SCG úgy számol, hogy eljött az ideje az új alternatívák felívelésének, melyek alapul szolgálhatnak a jövőbeni fejlesztések számára is. Ha pedig azt nézzük, hogy Greater Springfield munkanélküliségi rátája 3,9 százalék (a városnak otthont adó Queensland állam egészében 5,9 százalék), akkor eddig úgy tűnik, a projekt izgalmas jövő előtt áll.