Hetekbe is beletelhet, mire helyreáll a svéd Coop a hackertámadás után

illusztráció, pénz, sikkasztás, lopás Digital,Crime,By,An,Anonymous,Hacker workspace,hands,data,keypad,fingers,laptop,digital crime,profess
Digital crime by an anonymous hacker
Vágólapra másolva!
Kiberbiztonsági szakértők szerint hetekbe telhet, mire helyreáll a világ több vállalatának számítógépes rendszere, köztük a svéd Coop 800 fizikai élelmiszerboltjáé, amelyeket a REvil zsarolóprogram támadása után bezártak – adta közre a ChannelNewsAsia hírportál.
Vágólapra másolva!

A REvil kiberbűnözői banda hackerei behatoltak a Kaseya informatikai cég rendszereibe, a kártevő pedig továbbszivárgott a cég viszonteladóihoz, és elérte a szoftverét használó végfelhasználókat, például a Coop áruházat is.

A zsarolóprogram titkosított fájlokban zárolta az adatokat, és vasárnap késő este a hackerek 70 millió dollárt követeltek az adatok visszaállításáért.

„A REvil tagok azt állították, hogy egymillió számítógépet támadtak meg" – nyilatkozta Mark Loman, a Sophos kiberbiztonsági cég műszaki igazgatója.

"Attól függően, hogy mekkora a vállalkozás, és hogy vannak-e biztonsági mentései, hetekbe telhet, mire azok mindent helyreállítanak, és mivel a svédországi szupermarketek is érintettek, rengeteg élelmiszert és bevételt veszíthetnek."

Hackertámadás (ilusztráció) Forrás: shutterstock

A Coop élelmiszer-üzletláncnak szombaton több száz üzletet kellett bezárnia, mert a pénztárgépeit a számos svéd vállalkozás szervereit kezelő Visma Esscom üzemelteti, amely viszont a Kaseya informatikai cég rendszerét használja.

Az érintett Coop üzletek közül kedden néhány már kinyitott, itt lehetővé tették a vásárlók számára, hogy a "Scan and Pay" nevű alkalmazással fizethessenek.

– hangsúlyozta Anders Nilsson, az ESET Nordics technológiai igazgatója.

A problémák kijavításához a Coop fizetési szolgáltatójának személyesen kell bemennie az összes érintett üzletbe,

mivel csak manuálisan lehet visszaállítani a pénztárgépeket a biztonsági mentésből.

A Colonial Pipeline-t az év elején szintén zsarolóvírusos támadás érte, ami több napig tartó leállást okozott. A vállalat közel 5 millió dollárt fizetett a hackereknek a hozzáférés visszaszerzéséért.

"A váltságdíj kifizetése csak tűzoltásra jó, a környezetet ez nem teszi biztonságosabbá" – jelentette ki David Jacoby, a Kaspersky számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég igazgatóhelyettese.