Vannak pillanatok, amikor a képek többet mondanak minden szónál. A 2700 négyzetméteres, 342 millióért kínált Vas megyei Mikosd-kastély kapcsán azonban érdemes az épület múltját, történelmét is kicsit megismerni. Jelen, és egy talán szebb jövő, egy megújulásra váró kastély kapcsán, most - hívja fel a figyelmet az Ingatlanbazár.

Az eladó Mikosd-kastély gazdag történelmi múlttal és egyedülálló építészeti értékekkel rendelkező kastély, mely a hazai kastélytörténet egyik legszebb épített öröksége. A romantikus sítlusú kastélyt Mikos Ede báró 1857 és 1866 között egy bécsi építész tervei alapján építette. A mesés természeti környezetben elhelyezkedő kastélyhoz pálmaház és kápolna is épült. A kastély körül egy angolparkot alakítottak ki, melyben tölgyfák, ezüst és jegenyefenyők, hársfák, bükk és platánfák mellett a tavakban gyönyörködhettek, melyek halakkal és hattyúkkal voltak tele. A 63 szobás kastélyépülethez jelenleg is hozzátartoznak a Széplak-patak táplálta tavak. A tó mára sajnos kiszáradt de a zsilip rekonstruálásával ismét feltölthető hiszen a víz utánpótlása természetes forrásból biztosított.

Galériánkban bemutatjuk a kastélyról készült felvételeket!

A Mikosd-kastélyForrás: Ingatlanbazár

 A parkot két méter magas téglakerítés veszi körül, melyet két romantikus stílusú kapu tagol, az egyik mellett erdészház a másik mellett kertészház, kocsiszín és lóistálló is állt. Az uradalom Mikos Ede báró halála után lányaira Olgára és Gizellára szállt. Mikos Olga 1871-ben a kastélyban tartotta esküvőjét herceg Yturbide Salvatorral aki a mexikói császár trónörököse volt. A II. világháborút követően a kastély gyermeküdülő volt, azok akik a kastélyban töltötték a nyarukat szívesen gondolnak vissza az ott eltöltött időszakra. A rendszerváltást követően egy kiemelkedően nagy költségvetésű felújítás kezdődött majd félbemaradt.

A jelenlegi tulajdonos a tetőcserét már elvégezte azonban az épület jelentős felújításra szorul. 2008-ban elkészültek a tervek az ingatlan kastélyszállóvá alakítására, mely alapján egy új modern szárny hozzáépítésével jelenlegi 2700 négyzetméterről az épület 6200 négyzetméterre bővülne. Jelenleg a 1,5 hektáros kastélyhoz 4 hektár tó, az erdészlak és egy diadalívszerű kapu is tartozik. A főépület körüli műemlék erdő nem a vételár része (azonban szintén értékesítés alatt áll).

További részletek és alaprajzok az Ingatlanbazár.hu oldalán.