Az állatok adásvétele vagy áraik meghatározása hosszú ideje etikai viták tárgya, és sokszor valóban nem is egyszerű eldönteni, hogyan is lehet „beárazni" például egy vadon élő állat értékét. Mindazonáltal tény, hogy a klasszikus állatkereskedelem mellett egyes példányok egész vagyonokat érnek, például a kiváló genetikai adottságaik miatt. Vannak azonban olyan kutatások is, amelyek az állatok környezeti értékét próbálják felmérni, ez pedig a környezet- és állatvédők számára is fontos hivatkozási alap lehet, például az illegális vadászat vagy halászat elleni küzdelemben.

Közel tíz évvel ezelőtt aukción kínáltak eladásra egy Big Dave nevű kacsát az Egyesült Királyságban. A díjnyertes pézsmakacsa a tenyésztői bemutatók rendszeres vendége, szinte már híresség volt a szakmában. A tulajdonosa, Graham Hicks épp nyugdíjba készült menni, így nehéz szívvel, de aukcióra bocsátotta Big Dave-et. Valószínűleg ő lepődött meg a legjobban, amikor azt tapasztalta, hogy a 900 fontról induló aukció végén 1500 fontért (kb. 637 ezer forint) vették meg kacsát. Ráadásul a vásárló egy olyan, tenyésztőkből összeállt szövetség volt, melynek tagjai vissza is adták az állatot Hicksnek – ajándékként a nyugdíjas éveire. A történet azért vált híressé, mert ezzel Big Dave lett a világ legértékesebb kacsája – írja a BBC.

Mindazonáltal nem Big Dave az egyetlen olyan állat, ami hatalmas értékkel bír. A mezőgazdasági állattenyésztésben elsőre különösen furcsának tűnhet, amikor egész vagyonokat fizetnek egyetlen állatért. Pedig nem is olyan ritkák ezek az alkalmak.
Ilyen például a Double Diamond nevű juh esete, akit 2020-ban egy farmerekből álló konzorcium 490 500 dollárnak (kb. 152,5 millió forint) megfelelő összegért vásárolt meg.A lényeg nem maga a juh volt, hanem annak genetikája. Double Diamond ugyanis egy kiváló Texel juh volt, egy különleges olyan fajtához tartozott, amelyet egy, Hollandia partjainál található kis szigeten tenyésztenek.

Nézzen képeket a világ legdrágább állatairól! A képre kattintva galéria nyílik!

Vagyonokat érnek a Texel juhokForrás: Flickr/daniMu

Double Diamond azonban messze nem a legdrágább mezőgazdasági állat a történelemben. A legértékesebb tehenek és bikák ugyanis lekörözik árukkal. Az egyik híresség például Missy, egy Holstein nőstény volt, akit 1,2 millió dollárért (kb. 373 millió forint) vettek meg 2009-ben.

De még ezt a jószágot is maga mögé szorította 2019-ben a SAV America 8018 névre hallgató Angus bika, ami 1,51 millió dollárt (kb. 470 millió forint) ért. Utóbbi ugyancsak az örökítőanyaga miatt volt ilyen elképesztően értékes a vásárlónak.

Aranyat érő háziállatok

Bár a kutyatenyésztésről igencsak megoszlanak a vélemények a kutyatartók körében, az biztos, hogy sokan képesek egész vagyonokat kiadni egy-egy fajtiszta példányért. A mindenkori rekorder a Big Splash nevű tibeti masztiff volt, a kutyáért 2011-ben 10 millió kínai jüant adott a gazdája. Ez jelenlegi áron nagyjából 1,55 millió dollárnak (kb. 482 millió forint) felel meg.

A macskák esetében ilyen világrekordot nem jegyeztek fel, de azt lehet tudni, hogy a legdrágább fajták között mindenképpen ott van a nagyon különleges szavanna macska. Ezek egy-egy példányaiért a tenyésztők akár 20 000 dollár (több mint 6 millió forint) körüli összeget is elkérnek.

Milliókat is érhetnek egyes házikedvencekForrás: Getty Images/FilmMagic/Bruce Glikas

Mindazonáltal az ismeretes, hogy melyik volt a világ valaha élt leggazdagabb macskája. A Guiness adatai szerint "ő" Blackie, aki 1988-ban 9,7 millió dolláros vagyont örökölt az antik tárgyakkal kereskedő gazdája után. A kutyák azonban ezen a téren is jobban jártak. Egy Toby nevű kutya ugyanis 1931-ben 15 millió dollárt örökölt a gazdájától, aki egy gazdag New York-i ingatlanmágnás család utolsó élő tagja volt.

Nem maradhat ki a listáról az internet leghíresebb macskája, a legendás mogorva arckifejezéséről ismert Grumpy Cat (valódi nevén Tardar Sauce), aki a halála előtt akár 100 millió dollárt is érhetett (képünk a galériában).

A legértékesebb versenyzők

Talán nem meglepő, hogy a legértékesebb állatok között kiemelt helyet kapnak azok, amelyek képesek versenyezni. Ebben a kategóriában a „súlyozott" versenyt valószínűleg a New Kim nevű galamb nyerné. A galambot egy névtelen kínai licitáló vette meg 2020 végén, 1,8 millió dollárért (kb. 560 millió forint).
Ennél is kevésbé meglepőbb, hogy a versenylovak egész vagyonokat érnek. Köztük a ranglistát sokáig a Seattle Dancer nevű versenyló vezette, a hátasért 1985-ben 13,1 millió dollárt (több mint 4 milliárd forint) fizettek. A ló karrierje sajnos igen rövidre sikerült, mivel egy betegség miatt csupán ötször tudott versenyezni a gigaüzlet után, aztán vissza kellett vonulnia.

Azóta viszont Seattle Dancer árrekordja is megdőlt. A legdrágább versenylovak között kiemelt helyen szerepel Fusaichi Pegasus, 2000-ben 64 millió dollárért (közel 20 milliárd forint) vették meg – és utána igen komoly sikereket is ért el a versenypályán. Végül a lovat 2020 végén nyugdíjazták.

Vagyonok a vadonban

A vadonélő állatok anyagi értékét igen nehéz felmérni, sőt, bármilyen egységes, objektív módszertan felállítása is igencsak nehézkes. Bár az állatok pénzügyi értékének vagy árának a megállapítása nyilvánvalóan etikai viták tárgya, az elmúlt évtizedekben voltak olyan kísérletek, amelyek megpróbálkoztak ilyen mérések elvégzésével. Az egyik lehetséges módszertan az embereknek nyújtott „szolgálatban" próbálta megmérni a vadállatok értékét, míg más kutatások olyan tényezőkre fókuszáltak, mint az állatok környezeti hatása (pl. szén-dioxid-megkötés, beporzás), vagy akár a turizmus által meghatározható értékük.

Egy kutatás arra jutott, hogy a bioszféra ökoszisztéma-szolgáltatásainak összértéke évente mintegy 145 000 milliárd dollárra tehető. Ha ezt lebontjuk, akkor például a korallzátonyok medián értéke hektáronként 200 000 dollárnak (kb. 62 millió forint) felel meg. A rovarok növénybeporzási „szolgáltatásának" értéke pedig évente 180-500 milliárd dollár közé tehető.

Milliárdokat érnek a beporzó rovarokForrás: Pixabay / Készítette: Thomas Schiewer

Ezzel együtt a BBC 2015-ben készített egy teljes összeállítást, amelyben kimutatta, hogy például a cápák turisztikai összértéke kb. 944 millió dollárra (közel 295 milliárd forint) tehető, míg a ganajtúró bogarak „szolgáltatásainak" értékét 380 millió dollárra (kb. 118 milliárd forint) becsülik.Csak Kanadában a jegesmedvék értéke nagyjából 6,3 milliárd dollár.

Ami viszont meglepő lehet, hogy a testük és/vagy a táplálkozásuk miatt olyan állatok szén-dioxid-megkötő „szolgáltatásai" is komoly értékkel bírnak, mint az elefántok. Egy kutatócsapat arra jutott, hogy minden egyes elefánt környezeti értéke nagyjából 1,8 millió dollár (kb. 560 millió forint). Hasonlóan értékesek a bálnák is. Itt a szám igen nagy szórást mutat. A 165 000 dollártól terjed a csukabálnáknál megállapított 4 millió dollárig (1,2 milliárd forint). Egy kék bálna környezeti értéke például nagyjából 2 millió dollár.

A kék bálna a Föld leghatalmasabb állataForrás: wikimedia.org

Különösen speciális az óriáspandák esete. Mivel ugyanis a világ teljes pandapopulációja Kína tulajdonában van, ezért számos állatkertnek (de különösen az Egyesült Államokban) lényegében "lízingdíjat" kell fizetnie a pandákért. Ennek összege pedig akár az évi 1 millió dollárt is elérheti. A pandák pedig átlagosan több mint 20 évig élnek, így egy állatkert számára igen komoly költséget jelentenek az állatok. Ha pedig egy pandabocs születik, akkor értük állítólag további (egyszeri) 600 000 dollárt kell fizetni.

Noha elsőre ezek a kutatások abszurdnak tűnhetnek, környezet- és állatvédelmi szempontból is fontosak. Ezek alapján ugyanis sokkal jobban fel lehet mérni például azt, hogy milyen büntetéseket érdemes szabni egyes fajoknál az illegális vadászatra. Vagyis világos, hogy gyakran sokkal nagyobb értékről lehet szó ilyen ügyekben, mint ahogy azt akár az orvvadászok vagy a hatóságok gondolják.