Kiderült, melyik a leginkább házias ízű bolti disznósajt

disznósajt
Vágólapra másolva!
A disznóvágás gyakori  velejárója a disznósajt készítése is. A közelmúltban a legháziasabb ízű bolti disznósajt után kutatva egy széleskörű termékkóstoló keretében az országos áruházakban kapható 14 különböző terméket tesztelték. Mutatjuk az eredményt.
Vágólapra másolva!

A disznósajt meghatározása a magyar élelmiszerkönyv, húskészítményekre vonatkozó irányelve szerint:

Különböző átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolóanyagba töltött, jellemzően sertésfejhúsból, sertésbőrkéből , bőrkeléből, esetenként sertésnyelvből, sertésszívből, jellegkialakító anyagokból előállított, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen, jól szeletelhető készítmény.

Ízének jellegét a bors, a fokhagyma és a főtt hús alapanyagok adják a tájjellegnek megfelelően, ízharmóniáját a felhasznált majoránna, paprika, borókabogyó adja.

Különleges jellemzője a legfeljebb 3 kg tömegre való töltés.

A disznóölést követően az abalében megfőzött fejet kicsontozzák, a lekerülő húsokat (porc, fül stb.) felkockázzák, esetleg keményebb rostú belsőségekkel (szív, vese stb.) dúsítják. A fűszerezett, összekevert húsokat tömören beletöltik az előkészített gyomorba és az abalében újból átfőzik. Amikor elkészült, a disznósajtot sík felületre helyezik és nehezékkel terhelik, hogy szögletessé váljon, illetve ne maradjon hézagos. Kihűlés után 4 ºC alatti hőmérsékleten tárolják. Forrás: wikipedia - Reaperman

A teszt menete

Az országosan kapható előrecsomagolt, darabolt vagy szeletelt disznósajtokat szerezték be a tesztre. A teszten 12-en vettek részt, a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és a tesztre bevont fogyasztók. Az eredmény dupla vakteszten született, ami azt jelenti, hogy az előkészítő személyzet a csomagolástól megfosztva, a kóstolók számára beazonosíthatatlan módon tálalja a termékmintákat, azok csak egy random sorszámhoz rendelik az értékelésüket. Az előkészítők nem kóstolnak. A vágásfelület alapján előzetesen megítélhető az állag pontszám egy része, ezért minden darabolt disznósajtot is felszeleteltek - így mielőtt felkockázták őket a kóstolóknak-, a vágásfelületet is pontozták.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az értékelési szempontok

Illat: a házas disznósajtnak jól érezhető fokhagyma és fűszerpaprika illata van, és természetesen jól érezhetőek a különféle főtt, hús összetevők aromái is. A jellegtelen, natúr "illatú" disznósajtok nem kaphattak magas illat pontszámot.

Állag: az összetevőknek, még a bőrkének is jól átfőttnek kell lennie, nem lehet rágós egyik összetevő sem. A húsrészek között kötőanyagként található aszpik miatt a disznósajt rugalmas állagú, és semmiképp sem emlékeztet semmilyen felvágottra.

Íz: a főtt sertésnyelv, a sertésfej hús, a szív és a bőrke mind-mind intenzívek és egyedi ízűek már fűszermentes, főtt állapotukban is. Ezt az egyedi főtt hús ízt kerestük a fűszerek (só, bors, fokhagyma, pirosparika) mögött. Ez egye egyedi, semmilyen más felvágottal össze nem téveszthető, finom íz.

A nagy disznósajt teszt eredménye

A teszgyőztes Kurucz disznósajt az Auchan áruházakban, valamint a kurucz.eu honlapon kapható.