Beszakadt a kőolaj ára

crude oil barrel, illusztráció kőolaj,  Oil,Pump,Rig.,Oil,And,Gas,Production.,Oilfield,Site.,Pump fuel,oilwell,opec,supply,pump-jack,rig,pipe,petroleum,energy,gen
Oil pump rig. Oil and gas production. Oilfield site. Pump Jack are running. Drilling derricks for fossil fuels output and crude oil production. War on oil prices. Global coronavirus COVID 19 crisis.
Vágólapra másolva!
Hétfőn délelőtt tovább estek az olajárak a múlt heti csökkenést követően, miközben egyre nagyobb a félelem, hogy a koronavírus új változata, az omikron terjedése lassítja a világgazdasági növekedést és visszaveti az energiaigényt.
Vágólapra másolva!

Röviddel 12 óra előtt a londoni ICE Futures tőzsdén az északi-tengeri Brent olajfajta hordónként 71,25 dolláron állt, ami 2,27 dollárral (3,09 százalékkal) alacsonyabb a pénteki záróárnál.

Pénteken a Brent ára csaknem1,5 dollárral (2 százalékkal) csökkent.

Ugyancsak dél körül a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2,67 dollárral (3,77 százalékkal), 68,19 dollárra esett. Pénteken a WTI ára 1,52 dollárral (2,1 százalékkal) csökkent.

Illusztráció Forrás: shutterstock

A múlt héten a Brent 2,2 százalékkal, a WTI 1,1 százalékkal gyengült.
A koronavírus-fertőzés előfordulása számos régióban növekszik, így az Egyesült Államokban és az európai országokban is, ami szigorúbb intézkedések bevezetését indokolja.

A szakértők attól tartanak, hogy ez csökkenti az emberek mobilitását, ami mérsékli a repülőgép- és autóüzemanyagok iránti keresletet.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ december 2-án úgy döntött, hogy a korábban elfogadott tervnek megfelelően folytatja a kitermelés növelését, azaz januárban napi 400 ezer hordóval bővíti azt. Az OPEC+ azonban nyitva hagyta a lehetőséget arra, hogy ezt a döntést bármikor módosítsa arra hivatkozva, hogy az omikron terjedésének hatásával kapcsolatban nagy a bizonytalanság a piacon. Az OPEC+ szakminiszterei a decemberi megállapodás értelmében legközebb január 4-én találkoznak.