Fontos adózási határidő közeleg a kkv-knek

munkavállaló, dolgozó, iroda, szakember, illusztráció
Smiling indian business man working on laptop at home office. Young indian student or remote teacher using computer remote studying, virtual training, watching online education webinar at home office.
Vágólapra másolva!
A mikro-, kis- és középvállalkozások a 2022-es adóévben is jogosultak arra a helyi iparűzésiadó-kedvezményre, amely 1 százalékban maximalizálja a helyi iparűzési adó mértékét. A kedvezményre azon KKV-k jogosultak, amelyek árbevétele vagy mérlegfőösszege a konszolidált beszámoló szintjén nem haladja meg a 4 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

A kedvezmény egyik eleme, hogy a 2022-es adóévben esedékes, bevallott, valamint a helyi adókulcs alapján bevallandó iparűzésiadó-előleg 50 százalékát kell megfizetnie a kedvezményre jogosult adózóknak. Ennek igénybevételéhez a kedvezményezett vállalkozásoknak nyilatkozniuk kell a vonatkozó feltételek teljesüléséről.

Azon adózók, akik a 2021-es adóévre vonatkozóan nem éltek a kedvezmény lehetőségével, vagy nem voltak rá jogosultak, 2022. február 25-ig van lehetőségük nyilatkozni a székhelyük, illetve telephelyük szerinti önkormányzat felé

– olvasható a Deloitte közleményében.

„A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a tavalyi évben több, mint 410 ezer vállalkozás adott be nyilatkozatot az adóelőleg mérséklésének érdekében. Nekik alapvetően nem szükséges újra nyilatkozniuk, kivéve abban az esetben, ha a nyilatkozattételt követően további önkormányzatok illetékességi területén is megkezdték működésüket" – tette hozzá Kocsis Gabriella, a Deloitte adóosztályának igazgatója.