A nyugati szankciók ellenére is eljut a piacra az orosz olaj, de trükkös utakon

olajembargó illusztráció, Olaj, olajembargó, ipar, olajfinomítás, olaj- és gázfinomító, csővezeték, olajtartály
Industry oil barrels or chemical drums stacked up.chemical tank.container of barrels of hydrocarbons.hazardous waste of black and blue tank oil.
Vágólapra másolva!
A Világgazdaság számolt be róla, hogy nyugati szankciók ide vagy oda, Oroszország úgy tűnik, mégis megtalálta a trükkös utakat az olajpiacra. Az egyik új "ösvény" például az egyiptomi El Hamra olajterminálon át vezet.
Vágólapra másolva!

Mintegy 700 ezer hordónyi orosz olajat tartalmazó rakományt szállítottak július 24-én az Egyiptom földközi-tengeri partjainál lévő El Hamra olajterminálba. Néhány órával később pedig egy másik hajó egy másik szállítmányt vett át a kikötőből, amely hajókövető adatok szerint tartalmazhatta az orosz olaj részét vagy egészét.

A szokatlan mozgás miatt nehezebb nyomon követni a rakomány végső célállomását, ami egyre gyakoribb jelenség, amióta az európai vásárlók elkerülik az orosz olajat.

Az El Hamrát az egyiptomi Western Desert Operating Petroleum üzemelteti, hat tárolótartállyal rendelkezik, amelyek 1,5 millió hordó nyersolaj befogadására alkalmasak. A terminált az Egyiptom nyugati sivatagában termelt nyersolaj kezelésére építették, és lehetővé teszi az orosz és a helyi olaj összekeverését.

Egyiptomot Oroszország már használja egy fűtőolaj tranzitútvonalaként. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy az El Hamra-i eset csupán egyszeri volt-e, vagy rendszeresen igénybe veszik majd a kikötőt az orosz olajszállítások leplezésére.

Kőolajszállító tartályhajó Forrás: MTI/EPA/EFE/-

A nyomok eltüntetésére használt másik módszer, hogy a nyersolajat egyik hajóról átszivattyúzzák a másikra

– erre volt több példa a szankciók bevezetése óta az észak-afrikai spanyol Ceuta városánál, illetve nemrégiben az Atlanti-óceán közepén. A jelek szerint júniusban sor került egy másik ilyen átrakodásra a Szingapúrhoz közeli Johor mellett is, ahol korábban ugyanezt csinálták a Kínába irányuló iráni nyersolaj-szállítmányokkal.

Az Európai Uniónak az orosz olajra vonatkozó, hamarosan életbe lépő tilalma pedig várhatóan további nyomást gyakorol majd Oroszországra, hogy különböző módokat találjon és teszteljen a rakományok eljuttatására a vevőkhöz.

Kína és India esetében erre nincs is szükség, mindkettő hatalmas tételben vásárolja a diszkontáron kínált orosz olajat.