Kilenc éven át lopták az olajat egy kontinens legnagyobb olajkitermelőjének termináljáról

Egy nigériai olajfinomító
(FILES) This file photo taken on September 16, 2015 shows the Port Harcourt refinery, which was built in 1989, Rivers State. Nigerian authorities said on January 13, 2016 the country will not cut oil production even as nosediving crude prices caused by a global supply glut ravage revenue. US crude oil prices tumbled to a 12-year low Tuesday, prompting OPEC member Nigeria to call for an emergency meeting to address collapsing prices that have drained the coffers of Africa's largest economy. / AFP / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
A nigériai hatóságok felfedezték, hogy egy illegális összekötő vezetéken át kilenc éve csapolják tolvajok az ország egyik legnagyobb olajexport-terminálját.
Vágólapra másolva!

A nigériai hatóságok csak most fedezték fel, hogy

egy illegális összekötő vezetéken keresztül kilenc éve csapolják tolvajok az ország egyik legnagyobb olajexport-terminálját

– írja a Nasdaq.com az NNPC állami olajvállalat vezetőjének közlése alapján.

A társaság vezérigazgatója, Mele Kyari kedden egy parlamenti bizottság előtt elmondta, az elmúlt hat hét során a lopások visszaszorításán dolgoztak, és ekkor fedezték fel a Forcados exportterminált megcsapoló vezetéket.

A terminál jellemzően napi 250 ezer hordó kőolajat exportál.

Kyari elmondta, bár az országban több mint 22 éve folyik rendszeres olajlopás, de az utóbbi időben tapasztalt méret és arány példátlanul magasnak számít.

Kilenc évig csapolták a tolvajok Nigéria egyik legnagyobb olajexport-terminálját Forrás: Shutterstock

A tolvajok gyakran megcsapolják a szárazföldi vezetékeket, hogy észrevétlenül elszivattyúzzák az olajat. Most azonban egy tengeri illegális vezetéket fedeztek fel, ami rendkívül szokatlan, igencsak kifinomult műveletnek számít.

Nigéria egyébként Afrika legnagyobb olajexportőre,

azonban az ország naponta mintegy 600 ezer hordó kőolajból származó bevételtől esik el.

Az olaj egy részét ellopják, de számos olajvállalat inkább mellőzi is a helyi beruházásokat, tartva a tolvajok által okozott potenciális károktól.