Kiderült, hogyan szennyeződhettek szalmonellával a Kinder édességek

salmonella baktériumok
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetek egyik legnagyobb, európai szintű élelmiszer-biztonsági botránya volt a szalmonellával fertőzött Kinder márkájú édességek visszahívása, erről az Origo is több alkalommal beszámolt. Európai egészségügyi tisztviselőknek sikerült egyetlen összetevőre visszavezetnie a szennyeződést, írja az Infostart.
Vágólapra másolva!

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ egy 2021 decemberében vett mintával azonosította a jelenleg fertőző szalmonellatörzset. A vizsgálatuk eredményét egy gyorsjelentésben tették közzé, amely szerint az írót tartalmazó feldolgozási lépést azonosították lehetséges szennyeződési pontként. Nem nevezi meg konkrétan a Kindert mint érintett márkát, de arról tesz említést, hogy

az érintett belga gyár a negatív szalmonellatesztet követően Európa-szerte és világszerte forgalmazta az érintett csokoládétermékeket.

A hatóságok azonban korábban néven nevezték a Ferrerót, amely a Kinder márkát is tulajdonolja.

Kinder csokitojás Forrás: Origo

Az Origo beszámolt arról is, hogy a fertőzött édességek Magyarországra is eljutottak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megkezdte az érintett termékek nyomonkövetési vizsgálatát, és számos termékre visszahívást jelentett be. A pontos terméklista a cikkben olvasható.

Április 8-án a belga élelmiszer-biztonsági hatóság úgy ítélte meg, hogy a gyár nem tudja garantálni termékei biztonságát, ezért a gyártási engedélyt visszavonták.

A jelentés említést tesz arról, hogy egyre több embert érint a szalmonellakitörés termékeik kapcsán, eddig a gyermekek voltak a legveszélyeztetettebbek súlyos fertőzés szempontjából.

Vizsgálják a gyárat

A további fertőzések kialakulásának esélyét csökkentik a termékvisszahívások, a gyárban ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség a fertőzöttség kialakulásának idejére és okok feltárására.

A jelentés felveti azt a lehetőséget is, hogy a szennyezett alapanyagot más gyárak is használhatták termékeik előállítására.


Ahogy arról az Origo is beszámolt, a Ferrero az arloni gyárban felfüggesztette a gyártást: csak akkor nyitják újra azt, ha a hatóságok is biztonságosnak találják a további működést.

Kisgyermekekre a legveszélyesebb

A cég elismerte a belső hatékonysági hiányosságokat, amelyek késedelmeket okoztak az információk időben történő lekérdezésében és megosztásában, ami befolyásolta a vizsgálatok gyorsaságát és hatékonyságát.

Az Egyesült Királyságban 67 gyermek lett szalmonellás a csokoládéval összeköthetően: legtöbbjük 5 év alatti.

A fertőzés tünetei általában néhány nap alatt maguktól enyhülnek,

de kisgyermekek és immunhiányos állapotú emberek esetében súlyosakká is válhatnak.

Cikkünk kiemelt képén: salmonella baktérium stilizált ábrázolása.