Van valami, ami különösen nem tetszik a brit munkavállalóknak

London, felhőkarcolók
A view of the skyscrapers of financial district of the City of London over the River Thames on a cold and sunny winter day as England remains under third lockdown to reduce the Covid-19 infection rates, on 12 February, 2021 in London, England. (Photo by WIktor Szymanowicz/NurPhoto) (Photo by WIktor Szymanowicz / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A britek jelentős része úgy gondolja, hogy irreálisan sokat keresnek az ország cégvezetői. Egy friss felmérés szerint a lakosság több mint 60 százaléka úgy gondolja, egy vezérigazgatónak maximum tízszer annyit kellene keresnie, mint egy átlagos dolgozónak.
Vágólapra másolva!

A brit lakosság többsége támogatná, hogy korlátozzák az ország cégvezetőinek irreálisan magas fizetését. A High Pay Centre kutatása szerint

a szigetország lakóinak 63 százaléka úgy véli, a vezérigazgatóknak maximum tízszer többet kellene keresniük az átlagos dolgozók fizetésénél

– írja a The Guardian.

A felmérést 1104 brit felnőtt megkérdezésével végezték, és a válaszadók mindössze 3 százaléka tartotta elfogadhatónak, hogy egy cégvezető több mint ötvenszer többet keressen, mint egy átlagos munkavállaló.

Mindeközben az Egyesült Királyságban a legnagyobb 350 tőzsdén jegyzett cég vezetője átlagosan 53-szor keres többet az átlagos dolgozói fizetésnél – erről szintén a High Pay Centre publikált egy kutatást, 2020 decemberében.

Ráadásul a vizsgált 350 vállalat körében 43 olyan társaság volt, ahol a cégvezető több mint százszor többet vitt haza, mint egy átlagos munkavállaló.

A FTSE 100 részvényindex vállalatainak körében egyébként az AstraZeneca gyógyszergyártó vezetője, Pascal Soriot kereste a legtöbbet 2020-ban, 15,5 millió fonttal (több mint 7 milliárd forint).

A kutatás rámutatott, hogy a FTSE 100 cégeinek körében az átlagos vezérigazgatói fizetés négy nap alatt több, mint amennyit egy átlagos brit dolgozó keres egy egész évben.