Senki nem számított erre a 300 milliárd dolláros pofonra

Bitcoin, BTC, Ethereum, ETH, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, Ethereum, ETH, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Nehéz napjaik vannak a kriptovaluta-befektetőknek, ugyanis a piac az elmúlt néhány napban több mint 300 milliárd dollárt veszített az értékéből. Eközben a bitcoin-befektetők mintegy fele már mínuszban van.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt néhány nap hatalmas felfordulást hozott a kriptovaluták piacán, és egyelőre nem is látszik a zuhanás vége. Négy kereskedési nap alatt ugyanis a kriptopiac több mint 300 milliárd dollárt veszített az értékéből, ahogy a befektetők jelentős eladási hullámot indítottak.

Az óriási kilengéseket jól mutatja, hogy négy napja a bitcoin árfolyama még 40 ezer dollárig emelkedett, aztán megindult a mélyrepülés, és mindössze néhány óra alatt visszaesett az árfolyam 36 ezer dollárig.

Ezt követően a legnagyobb kriptovaluta lecsúszott 35 ezer dollár alá (akkor az januári mélypontnak számított), majd a jött a tavaly nyár óta nem látott 33 ezer dolláros szint,

közép-európai idő szerint kedd délelőtt pedig már 32 ezer dollár alatt mozog a bitcoin árfolyama.

Egyelőre úgy tűnik, a 30 ezer dolláros szint még képes megfogni a zuhanást.

Ezzel a bitcoin piaci értéke (az összes forgalomban lévő token összértéke) 601 milliárd dollárig süllyedt.

A bitcoin/dollár árfolyam alakulása március eleje óta Forrás: Investing.com

A második legnagyobb kritptovalutának számító ethereum ugyancsak mélyrepülést produkál. Noha a token ebben a hónapban még a 3000 dolláros szintet is elérte, kedd délelőtt a 2400 dollár alatti tartományban mozgott.

Mindez azt is jelenti, hogy a bitcoin (hétfőig) az értékének 55 százalékát veszítette el a novemberi csúcsa óta. Ráadásul a bitcoint tartó befektetők 40 százaléka mínuszban van.

Ez különösen azokra igaz, akik az elmúlt fél évben szálltak be, meglovagolva a korábbi emelkedő hullámot.

A bitcoin és a kriptopiac tehát egyelőre komoly zuhanást produkál, jelentős kilengések mellett, és egyelőre nem is látszik, hol állhatna meg az esés. Noha a kriptovaluták elkötelezett támogatói minden ilyen helyzetet vételi lehetőségként értékelnek, valószínűleg sok kisbefektető lesz, aki inkább kiszáll, mert fél a további veszteségektől – ez viszont fokozhatja az eladási hullámot.