pNagyobbnak tűnő hamburgerek miatt csoportosan perelnének két gyorsétteremláncot

gyorséttermi étel fastfood hamburger
Vágólapra másolva!
Egy New York-i férfinak komoly kifogásai merültek fel két étteremlánc, a McDonald's és a Wendy's ellen. Véleménye szerint ugyanis a cégek megtévesztően reklámozták a hamburgereiket, mivel azok valójában sokkal kisebbek, mint a reklámokban. Most egy csoportos kereset is indulhat az ügyben a két gyorsétterem-óriás ellen.
Vágólapra másolva!

Egy New York-i férfi, Justin Chimienti, összesen 50 millió dollárt követel magának és más, hasonlóan becsapott fogyasztóknak, miután úgy érzi, a McDonald's és a Wendy's is megtévesztő hirdetési gyakorlattal élt.

A két étteremlánc ugyanis – állítja Chimienti – sokkal nagyobbnak tüntette fel a hamburgereit a reklámokban, mint amilyen méretűek azok a valóságban

– írja a BBC.

Az étteremláncok egyelőre nem kommentálták az ügyet, de bármennyire is abszurdnak tűnik a kereset ötlete, volt már példa perre az USA-ban is. Márciusban például az egyik nagy riválisnak számító Burger Kinget támadták meg hasonló ügyben, Floridában, és a felperest ugyanaz az ügyvédi iroda képviseli, mint most Chimientit. Noha a Burger King még nem reagált az ügyre a bíróságon, egy módosított panaszból kiderül, hogy több elégedetlen vásárló is aláírta a keresetet.

A panaszosok szerint a cégek reklámjai tisztességtelenek és anyagilag is megkárosítják a fogyasztókat, mivel az ígértnél jóval alacsonyabb értékű ételt kapnak.

A Mcdonald's és a Wendy's elleni kereset szerint a vállalatok reklámjaiban szereplő hamburgerek legalább 15 százalékkal nagyobbak, mint a valóságban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A BBC megkérdezett egy jogászprofesszort az ügyben, aki úgy véli, a közösségi médiában gyakran előforduló csalódott vélemények önmagukban még nem valószínű, hogy elégségesek lesznek egy per megnyeréséhez.

Mark Bartholomew, a New York-i Buffalo Egyetem tanára elmondta,

a bíróságon azt kellene bizonyítani, hogy a vásárlókat valóban megtévesztették, és ez a gyakorlat konkrétan befolyásolta a vásárlási döntéseiket.

Hozzátette, mindkét feladat nagyon nehéz lesz, és a cégek valószínűleg azzal érvelnek majd, hogy a közönség el is vár némi túlzást a marketingkampányokban. A szakértő úgy látja, a felperesek és jogi képviselőik valójában a megegyezésre törekednek, vagyis igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni az ügyből.

Miközben az Egyesült Államokban a hasonló perek igen ritkák, más országokban sokkal nagyobb port tudnak kavarni. Az Egyesült Királyságban például 2010-ben betiltották a Burger King egyik reklámját, helyt adva egy panasznak, mely szerint az üzletlánc csirkés szendvicsei sokkal kisebbek a reklámozottnál.