Balul sült el egy apátság kirablása Normandiában, ugyanis a tolvajok egyéb egyházi relikviák mellett egy bajt hozó, a hagyomány szerint Jézus vércseppeit őrző rézdobozt is elloptak. A rendkívül értékes műtárgy rövidesen egy holland, műtárgylopások felderítésére szakosodott nyomozó jóvoltából szerencsére előkerült - írja az Insider.

Réges-régi műkincseket loptak el a franciaországi Fécamp apátságból az idén nyár elején. Voltak közöttük különféle szent edények, ami azonban ennél is meglepőbb: egy vallásos festményekkel díszített aranyozott rézdoboz is, amelyben két fiolára bukkantak. Ezek állítólag Jézus keresztre feszítése során összegyűjtött vércseppeket tartalmaznak. 

Arthur Brand művészeti nyomozó röviddel a műtárgyrablás után sorozatosan kapott névtelen e-maileket egy olyan személytől, aki azt állította, hogy nála vannak ezek az értékes ereklyék. 

Egy titokzatos, késő éjszakai látogató vitte vissza a katolikus egyháztól a közelmúltban ellopott egyik legszentebbnek vélt műtárgyatForrás: AFP/Ramon Van Flymen

A tolvajok valószínűleg egy barátjuk házában rejtették el a szent kincseket, miután megtudták, hogy vallási műtárgyakat lopni balszerencsét hoz - nyilatkozta a nyomozó. Különösen igaz ez a Krisztus vércseppjeit tartalmazó fiolákra.

A nyomozó a közösségi médiában is beszámolt a szenzációs esetről:

Brand azt tanácsolta az e-mail feladójának, hogy hagyja az ellopott tárgyakat az ajtaja előtt, így mentesülhet az átok és a balszerencse alól. Miután a kincsek a birtokába kerültek, azonnal értesítette a holland hatóságokat - azt azonban nem látta, hogy ki vitte oda az ereklyéket. 

Szerencsére a nyomozót nem érte semmiféle balszerencse, mialatt a két fiola ideiglenesen nála volt.