Rettenetes vírus szabadulhat a világra

Marburg, Vírus, mikroszkóp, mikroszkópikus, illusztráció
Marburg virus particles Colorized scanning electron micrograph of Marburg virus particles (yellow) both budding and attached to the surface of infected VERO E6 cells (blue). Image captured and color-enhanced at the NIAID Integrated Research Facility in Fort Detrick, Maryland. Credit: NIAID. (Photo by IMAGE POINT FR / NIH / NIAID / BSIP via AFP)
Vágólapra másolva!
A Guardian és Le Figaro számolt be róla, hogy Ghánában megjelent egy halálos, Ebola-szerű betegség. A Marburg-vírust egyelőre két embernél azonosították.
Vágólapra másolva!

Jelenleg nem létezik semmilyen kezelés vagy vakcina a Marburg ellen, amely főként fertőzött denevérekről terjedhet át az emberre. A nyugat-afrikai országban ez az első alkalom, hogy az Ebola-szerű betegség terjed.

A hónap elején a déli, Ashanti régió korházában vettek vért két pácienstől, amelyek alapján kiderült, hogy a betegeknek Marburg vírusa van.

A ghánai egészségügyi szolgálat (GHS) közlése szerint a mintákat a szenegáli Pasteur Intézetbe is elküldték, amely szintén megerősítette a diagnózist.

– mondta el a GHS vezetője, Patrick Kuma-Aboagye.

Marburg-vírus részecskék egy elektronmikroszkópos felvételen Forrás: BSIP via AFP/IMAGE POINT FR / NIH / NIAID/Image Point Fr / Nih / Niaid

A Marburg közel annyira halálos, mint az Ebola, és olyan tünetei vannak, mint a magas láz, fejfájás, valamint a belső és külső vérzés. A GHS közleménye szerint jelenleg kilencvennyolc embert tartanak karanténban, akikkel az azonosított két beteg korábban kapcsolatba került.

– mondta el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai regionális igazgatója, Dr. Matshidiso Moeti.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai régióért felelős igazgatója, Dr. Matshidiso Moeti Forrás: AFP/Zoom Dosso

A WHO szerint korábban a Marburg-vírus már szórványosan jelen volt Angolában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kenyában, Dél-Afrikában és Ugandában is.

A fertőzés korábbi járványadatai alapján a megerősített esetek halálozási aránya 24 százalék és 88 százalék között mozgott, a vírustörzstől és a kezeléstől függően. Az első két beteg egyébként kedden meghalt.

Mivel a betegség fertőzött állatokról, főként denevérekről terjedhet át az emberre, ezért a ghánai egészségügyi hatóságok azt tanácsolták a helyi lakosságnak, hogy kerüljék a denevérkolóniák által lakott barlangokat, és fogyasztás előtt a húskészítményeket alaposan főzzék meg. Ezen túlmenően mindenkinek, akiről kiderül, hogy érintkezésbe került a betegekkel - beleértve az egészségügyi személyzetet is -, el kell szigetelődnie.

Európában nem találtak ilyen beteget, és a WHO abban bízik, hogy távol lehet tartani Európát a járványtól.