200 millió dolláros büntetést kapott a Boeing a befektetők megtévesztése miatt

Boeing, vállalat, repülőgép, repülés
RENTON, WA - DECEMBER 8: The first Boeing 737 MAX airliner is pictured at the company's manufacturing plant, on December 8, 2015, in Renton, Washington. The plane is the newest, most fuel efficient version of Boeing's best-selling plane. (Photo by Stephen Brashear/Getty Images)
Vágólapra másolva!
200 millió dollár (nagyjából 80 milliárd forint) megfizetésére kötelezte az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) a Boeing repülőgépgyártót azért, mert megtévesztően tájékoztatta befektetőit a közelmúlt két súlyos légi katasztrófájában érintett 737 Max típusú gépek biztonsági problémáiról.
Vágólapra másolva!

A tőzsdei felügyeletet ellátó hatóság szerint az óriáscég és korábbi vezérigazgatója, Dennis Muilenburg, hamis kijelentéseket tett a repülégépek biztonsági kérdéséiről. A SEC közlése szerint a vállalat mellett a volt vezérigazgatót személyében is elmarasztalták az ügy kapcsán.

A felügyelet szerint "a Boeing számára fontosabb volt a nyereség, mint az emberek", amikor a két lezuhant gép kapcsán kibontakozó vizsgálat- és ellenőrzéssorozatban kommunikációjában megítélésének helyreállítására helyezte a hangsúlyt, ahelyett, hogy széleskörű, részletes tájékozatást adott volna a problémákról.

A képen az első 737 Max típusú gép a Boeing rentoni gyártóbázisán Forrás: 2015 Getty Images/Stephen Brashear

Emlékezetes, hogy a vállalat Boeing 737 Max típusú gépeiből egy 2018 októberében, egy másik pedig 2019 márciusában zuhant le. A két katasztrófában összesen 346 ember halt meg.

A vizsgálatok számos hiányosságra derítettek fényt, többek között tervezési problémákra, illetve arra, hogy ezekkel a problémákkal a vállalat vezetése is tisztában volt, mégsem tett semmit a kijavításukra, a munkatársak figyelmeztető jelzéseit pedig figyelmen kívül hagyták.

Végül a vizsgálatokban még a szövetségi légiügyi ellenőrző hatóság felelőssége is felmerült, mivel annak emberei sok vitás kérdésben a Boeing mérnökeivel egyeztettek és adtak meg bizonyos engedélyeket.

A SEC most közzétett döntését azzal indokolta, hogy a cég és a volt vezérigazgató

a tragédiákat követő tájékoztatás kapcsán. A felügyelet úgy látja, hogy válságok és tragédiák idején pedig különösen hangsúlyos lenne, hogy a vállalatok illetve az állami szervek tisztességes és a tényeken alapuló tájékoztatást nyújtsák a piacoknak.

A hatóság szerint sem a Boeing, sem a volt igazgató nem kommentálta megállapításaikat.

A BBC megemlíti, hogy Dennis Muilenburg a vállalatra kirótt büntetés mellett kapott további 1 millió dolláros cehet személyes felelősségének kimondása miatt, bár ennek kifizetése vélhetően nem okoz számára nehézséget, mivel 60 milliós juttatási és kielégítési csomagot kapott a cég elhagyásakor.

S bár a cégre kiszabott 200 millió dollár hatalmas összeg, de vélhetően ez nem roppantja meg a vállalatot, amelynek már eddig is több tízmilliárd dollárjába került a 737 Max-gépek botránya. A cég azóta keményen dolgozik a feltárt problémák kiküszöbölésén, valamint a befeketetők, és a lakosság mint utazóközönség bizalmának helyreállításán.