Leleplezték a III. Károly portréjával készült új brit érméket

III. Károly brit király, érme, royals Horizontal COIN HEADSHOT
An undated handout picture released by the Royal Mint, received in London on September 29, 2022 shows the new King's portrait created by British sculptor Martin Jennings on a 50 pence, unveiled as the first official coin effigy of King Charles III. The reverse (L) features a design that originally appeared on the 1953 Coronation Crown, struck to commemorate Queen Elizabeth II’s coronation at Westminster Abbey, and includes the four quarters of the Royal Arms depicted within a shield. In between each shield is an emblem of the home nations; a rose, a thistle, a shamrock and a leek. - The Royal Mint has depicted Britain’s Royal Family on coins for over 1,100 years, documenting each monarch since Alfred the Great. (Photo by TOM HARRISON / Royal Mint / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / ROYAL MINT " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE - NO SALES - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A brit Királyi Pénzverdében (Royal Mint) leleplezték a III. Károly képmását viselő új brit 50 pennys és 5 fontos érméket. Az 50 pennys érmék még az év vége előtt megjelennek a készpénzforgalomban.
Vágólapra másolva!

A BBC elsőként tekinthette meg a brit készpénzforgalomba szánt új 50 pennys, illetve a gyűjtőknek készített 5 fontos érméket, melyek Martin Jennings brit szobrászművész tervezőmunkája nyomán a II. Erzsébet halála után trónra lépett új uralkodó, III. Károly képmását hordozzák.

A beszámoló szerint Károly király személyesen hagyta jóvá a képmás használatát, kifejezve elégedettségét azzal kapcsolatban.

Érdekesség, hogy az érmékre került portrékhoz az uralkodó nem ült modellt. A képmást a művész Károlyról királyról készült fotók felhasználásval alkotta meg.

A Királyi Pénzverde felvételén a készpénzforgalomba kerülő új 50 pennys érme III. Károly király arcmásával Forrás: AFP/Tom Harrison

Az új érmékén - követve az évszázadokra visszanyúló hagyományokat - az uralkodó elllenkező irányba tekint, mint elődje, azaz balra, képmását így bal oldalról lehetne látni. II. Erzsébet királynő portréjáa a korábbi érméken jobbra tekintve szerepel. További eltérés az új érméknél, hogy azokon III. Károly nem visel koronát, hasonlóan a korábbi brit királyokhoz.

Az 50 pennys érme hátoldalán a II. Erzsébet királynő 1953-as megkörönázásának emlékére vert érmén látható minta másolata látható. A különleges veretként készült 5 fontos hátoldalán a néhai királynőről készített két új portré szerepel, melyek uralkodásának kezdetét és végét fejezik ki, átfogva azt a hét évtizedet, mely alatt a monarchia fejeként több tucat ország és a Brit Nemzetközösség uralkodója volt formálisan.

Az érméket a Királyi Pénzverde tájékoztatása szerint október első hetében már hozzáférhetővé teszik a gyűjtők számára. Elmondták azt is, hogy az 50 pennys érme még az év vége előtt, várhatóan néhány héten belül forgalomba kerül, bankfiókokon és postahivalokon keresztül bevezetve azt a hétköznapi készpénzhasználatba.

A különleges kiadású, gyűjtőknek szánt új 5 fontos érme III. Károly portréjával Forrás: AFP/Tom Harrison

A királynő képmásával készült korábbi érmék ugyanakkor még sokáig forgalomban maradnak, a Pénzverde tájékoztatása szerint egy adott típusú érme átlagosan 20 évet tölt a készpénzforgalomban.

Az új brit 50 pennys Forrás: AFP/Tom Harrison

A következő év elején megindul az új érmesorozat verése az 1 és pennys érméktől a 2 fontosig bezárólag, melyeken Károly király ugyanazon képmása lesz látható, mint a most bemutatott érméken.

Ezeket a most forgalomban lévő, sérült érmék kivonásával párhuzamosan engedik be a készpénzforgalomba.