A brit Királyi Pénzverdében (Royal Mint) leleplezték a III. Károly képmását viselő új brit 50 pennys és 5 fontos érméket. Az 50 pennys érmék még az év vége előtt megjelennek a készpénzforgalomban.

A BBC elsőként tekinthette meg a brit készpénzforgalomba szánt új 50 pennys, illetve a gyűjtőknek készített 5 fontos érméket, melyek Martin Jennings brit szobrászművész tervezőmunkája nyomán a II. Erzsébet halála után trónra lépett új uralkodó, III. Károly képmását hordozzák.

A beszámoló szerint Károly király személyesen hagyta jóvá a képmás használatát, kifejezve elégedettségét azzal kapcsolatban. Érdekesség, hogy az érmékre került portrékhoz az uralkodó nem ült modellt. A képmást a művész Károlyról királyról készült fotók felhasználásval alkotta meg.

A Királyi Pénzverde felvételén a készpénzforgalomba kerülő új 50 pennys érme III. Károly király arcmásávalForrás: AFP/Tom Harrison

Az új érmékén - követve az évszázadokra visszanyúló hagyományokat - az uralkodó elllenkező irányba tekint, mint elődje, azaz balra, képmását így bal oldalról lehetne látni. II. Erzsébet királynő portréjáa a korábbi érméken jobbra tekintve szerepel. További eltérés az új érméknél, hogy azokon III. Károly nem visel koronát, hasonlóan a korábbi brit királyokhoz.

Az 50 pennys érme hátoldalán a II. Erzsébet királynő 1953-as megkörönázásának emlékére vert érmén látható minta másolata látható. A különleges veretként készült 5 fontos hátoldalán a néhai királynőről készített két új portré szerepel, melyek uralkodásának kezdetét és végét fejezik ki, átfogva azt a hét évtizedet, mely alatt a monarchia fejeként több tucat ország és a Brit Nemzetközösség uralkodója volt formálisan.

Az érméket a Királyi Pénzverde tájékoztatása szerint október első hetében már hozzáférhetővé teszik a gyűjtők számára. Elmondták azt is, hogy az 50 pennys érme még az év vége előtt, várhatóan néhány héten belül forgalomba kerül, bankfiókokon és postahivalokon keresztül bevezetve azt a hétköznapi készpénzhasználatba.

A különleges kiadású, gyűjtőknek szánt új 5 fontos érme III. Károly portréjávalForrás: AFP/Tom Harrison

A királynő képmásával készült korábbi érmék ugyanakkor még sokáig forgalomban maradnak, a Pénzverde tájékoztatása szerint egy adott típusú érme átlagosan 20 évet tölt a készpénzforgalomban.

Az új brit 50 pennysForrás: AFP/Tom Harrison

A következő év elején megindul az új érmesorozat verése az 1 és pennys érméktől a 2 fontosig bezárólag, melyeken Károly király ugyanazon képmása lesz látható, mint a most bemutatott érméken. Ezeket a most forgalomban lévő, sérült érmék kivonásával párhuzamosan engedik be a készpénzforgalomba.