Ismert gyulladáscsökkentő tablettát vont be az OGYÉI

gyógyszer, illusztráció, készítmény, gyógyszeripar, pirula, tabletta, egészség
Young woman taking a pill
Vágólapra másolva!
A hatóság úgy döntött, hogy bevon egy ismert gyulladáscsökkentő tablettát, a Milgammát. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) döntése mögött az áll, hogy a gyógyszer 21H110 számú gyártási tétele különböző lejárati idővel került forgalomba.
Vágólapra másolva!

A Milgamma többek között idegrendszeri betegségek, izomfájdalmak, reumás panaszok kezelésére szolgál. Szintén sokan szedik lábadozási időszak alatt, vagy kimerültség esetén. Hatóanyaga a benfotiamin (B1-vitamin-származék) és a cianokobalamin (B12-vitamin).

A november 11-én megjelent határozat szerint az OGYÉI felfüggesztette ennek a tablettának a forgalmazását, illetve elrendelte a 21H110 gyártási számú, 2025.07. lejárati idejű résztételének gyógyszertárakból történő visszagyűjtését. A hatóság azért döntött így, mert két különböző lejárati idővel került forgalomba a gyógyszer 21H110 számú gyártási tétele. Mit is jelent ez?

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 sebra/Shutterstock. No use without permission./Sebra

Az érintett tétel csomagolása két részletben történt. Az első csomagolási szakaszban 48 hónapos lejárati időnek megfelelő dátum helyett 49 hónapos lejárati időnek megfelelő dátum került feltüntetésre. Ennek következtében a forgalomba hozatali engedélyben foglalt követelményeknek nem felel meg a gyártási tétel ezen része.

Az OGYÉI szerint ez imént említett eltérés nincs hatással a gyógyszer minőségére, betegbiztonsági kockázatot nem jelent.

A gyártó átcsomagolja a készítményt, azonban addig a 21H110 gyártási számú, 2025.07-es lejárati idejű résztételt visszavonják a patikákból, valamint nem forgalmazható.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció.