Egy nagyszabású beruházás keretében megújulnak a veszprémi várnegyed épületei és terei. A város egyik jelentős turisztikai látványosságának felújítása 2025 nyaráig tart, de a legtöbb épület már 2023-ban, az Európa Kulturális Fővárosa Program esztendejében is látogatható lesz.

A barokk kor óta, közel 250 éve nem volt a mostanihoz hasonló nagyságrendű felújítás. A Magyar Építők cikke kitér arra is, hogy összesen 18 épület és a hozzá tartozó terek újulnak meg. A tervek között szerepel, hogy a nagyközönség megismerje a restaurálás folyamatát. Erre azon épületek esetében lesz lehetőség, melyek nem lesznek készen 2023-ra.

A Veszprém - Balaton Kulturális Főváros program évére megújul a székesegyház az altemplom kivételével, az érseki palota terei, a Gizella-kápolna, a Szent-György-kápolna, látogatható lesz a Boldog Gizella Gyűjtemény, restaurálják a Szentháromság szobrot.

Galériánkban látványos felvételeket közlünk a megújuló veszprémi várnegyedről:

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújuló Szent István templom a veszprémi várnegyedben - kattintson a képre a galériáért!Forrás: MTI/Vasvári Tamás

A Szent Mihály Székesegyház üvegablakain az 1910-es díszítés jelenik meg.

A beruházás 35 ezer négyzetméter épített és mintegy 10 ezer négyzetméter szabad területet érint, amelynek során az épületek külsőleg és belsőleg is megújulnak.

A rekonstrukció kormányzati támogatásból valósul meg, 56,8 milliárd forintból.