Nagy változások jönnek a készpénzfelvételi automatáknál

bank, bankfiók, ügyintézés, banki ügyek, illusztráció
Hand inserting ATM card into bank machine to withdraw money
Vágólapra másolva!
Új előírások lépnek érvénybe Magyarországon annak érdekében, hogy a digitális megoldások térnyerése mellett szinte garantáltan hozzá lehessen jutni a készpénzhez. A jegybank most megjelent szabályozása - többek között - az ATM-ek számát is meghatározza.
Vágólapra másolva!

Bár a digitalizáció egyre nagyobb teret nyer, például az elektronikus, elsősorban bankkártyás fizetések összege fokozatosan bővül, továbbra is jelentős a készpénz iránti kereslet.

Amellett, hogy a készpénzmentes megoldásokat is ösztönözni kell, a jegybank feladata, hogy biztosítsa a készpénzellátást.

A jegybank most új előírásokkal igyekszik biztosítani a készpénzellátás zavartalanságát.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Kamil Zajaczkowski/Shutterstock. No use without permission./Kamil Zajaczkowski

Kártyák kontra ATM-ek

Az új jegybanki szabályozás többek között meghatározza, hogy hány ATM-et kell fenntartaniuk a bankoknak. Ezt két paraméter határozza meg, egyrészt a kibocsátott bankkártyák száma, amely négy kategóriába sorolja a bankokat. A 600 ezernél kevesebb, a 601 ezer-1,2 millió, az 1,2-2,4 millió, valamint a 2,4 milliónál több bankkártyát kibocsátó pénzintézeteket különbözteti meg. Emellett előírja, hogy a kártyák darabszámától függően a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5-12, a vármegyeszékhelyeken 2,5-15, a kisebb településeken pedig 3,5-60 automatát kell működtetniük.

Azok a bankok, amelyek teljesítik a limiteket, engedményt kapnak az új szabályok szerint, azaz, ha egy banknak a három településtípus közül kettőben már jelenleg is több ATM-je van az előírtnál, akkor a harmadiknál 25 százalékkal csökkentheti az automaták számát. Mindezzel az MNB többek között biztosítani szeretné, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, amikor például bérfizetési vagy a nyugdíjutalási napok után sokan ATM-ből vesznek fel készpénzt, és az automaták ideiglenesen kiürülnek.

Erős a kereslet - hány ATM jut 100 ezer emberre?

A hivatalos adatok szerint a magyarországi ATM-ek száma 2017 tavaszán emelkedett 5 ezer fölé, és évekig e szint felett volt, majd 2020 végétől mérsékelt csökkenés kezdődött.

Ennek eredményeként tavaly szeptember végén 4780 ATM-ből állt az országos hálózat.

A money.hu összefoglalója szerint a múlt év első kilenc hónapjában több mint 67 millió alkalommal vettek fel készpénzt Magyarországon kibocsátott kártyákkal, ami 1,8 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, 2017 azonos időszakához viszonyítva ugyanakkor 15 százalékos visszaesésnek felel meg. A készpénzfelvételekre jutó összeg 2022 első háromnegyedében közel 7 ezer milliárd forint volt, ami az egy évvel korábbit 12,4 százalékkal haladta meg, a 2017-es szintet pedig 30 százalékkal szárnyalta túl.

Az ATM-es készpénzfelvételek összegének alakulása tehát azt jelzi, hogy továbbra is erős kereslet van a készpénz iránt (Illusztráció) Forrás: Shutterstock

A Világbank adataiból kiderül, hogy Magyarországon - 2021-ben - százezer lakosra kevesebb mint 60 ATM jutott. Ez lényegében megegyezik a csehországi adattal, ugyanakkor az uniós átlag alapján 63 darab ATM jut ugyanennyi lakosra.

Romániában ugyancsak 63, Lengyelországban 67, Horvátországban viszont több mint 140 darab ATM van 100 ezer lakosra vetítve.

Érdemes megnézni, mennyibe kerül az ATM-ezés és más tranzakciók

Bár a jogszabályok szerint mindenki kérheti a bankjától, hogy havonta két alkalommal - összesen 150 ezer forintot - ingyenesen vehessen fel készpénzt ATM-ből. Aki azonban több alkalommal vesz fel készpénzt, annak kiadásokkal is számolnia kell, ez bankonként eltérő tétel.

Mindenképp érdemes a készpénzfelvételi díjakról tájékozódni, csakúgy, mint a többi tranzakció költségeiről.

Ehhez jó támpontot jelent az úgynevezett egységes díjkimutatás, amit minden bank januárban küld el az ügyfeleinek. Ebből kiderül, hogy mennyibe került tavaly a mindennapi bankolás. Ha ezt valaki sokallja, akkor egyrészt érdemes megnéznie a számlavezető bankjának egyéb bankszámláit, vagy a többibank számlacsomagjait és a tranzakciók költségeit. Könnyen lehet, hogy lesz olyan pénzintézet, ahol jóval alacsonyabb díjakkal lehet bankolni, áll a money.hu összefoglalójában.