Megmérgezhették a zuluk királyát

Prince Misuzulu Zulu  royals culture Horizontal
Newly elected Zulu monarch Prince Misuzulu Zulu (2nd R) arrives with Amabutho, Zulu regiments, to attend the provincial memorial service at the Khangelakamankegane Royal Palace in Nongoma on May 7, 2021 to pay his last respects to his mother the late Queen Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu of the Zulu nation. - The eldest son of South Africa's late Zulu king Goodwill Zwelithini and his recently departed regent queen was May 7, 2021 named the monarch's successor amid a turbulent succession battle. Prince Misuzulu Zulu, 46,whose name means "strengthening the Zulus", was named heir in the last will of his deceased mother and queen, Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
Egyre bizonytalanabb a helyzet a dél-afrikai zulu király egészségi állapotával kapcsolatban. Korábban arról érkeztek hírek, hogy az uralkodót kórházban kezelik, akár meg is mérgezhették. Majd egy nappal később a szóvivője a kórházi tartózkodást is cáfolta.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a bizonytalanság a dél-afrikai zulu király állapotával kapcsolatban, a hétvégén pedig egymásnak élesen ellentmondó hírek érkeztek. A 48 éves Misuzulu Zulu tavaly lépett trónra apja, Goodwill Zwelithini halála után.

Szombatra virradó éjjel a zulu miniszterelnök, Mangosuthu Buthelezi herceg sajtóközleményben tudatta, hogy az uralkodót kórházban ápolják, a szomszédos eSwatini-ben (az ország korábbi nevén Szváziföldön).

A király úgy vélte, megmérgezhették, miután szombaton váratlanul meghalt egy közeli tanácsadója

– derült ki a közleményből. Vasárnap azonban a király szóvivője már azt is cáfolta, hogy az uralkodót egyáltalán kórházban kezelnék.

Noha a zulu nemzet királyi címe nem ruházza fel az uralkodót végrehajtói hatalommal, a mindenkori király manapság is nagy befolyással rendelkezik a több mint 11 millió zulu felett, akik Dél-Afrika 60 milliós lakosságának közel egyötödét teszik ki.

Zwelithini király több mint 50 évnyi uralkodás után halt meg, és hat feleséget, illetve legalább 28 gyereket hagyott hátra.

Misuzulu Zwelithini harmadik feleségének első fia, akit régensnek jelölt ki. A királynő azonban egy hónappal Zwelithini halála után hirtelen meghalt, és végrendeletében Misuzulut nevezte meg következő királyként, ami - ahogy az Origo megírta - komoly vitákat váltott ki a királyi családon belül.

Forrás: Africanews