Megduplázódik a Babakötvény éves kamata

generáció, család
Vágólapra másolva!
A Fiatal Családosok Klubjának (FICSAK) közleménye szerint a kormány családpolitikai intézkedésének köszönhetően megduplázódik a Babakötvény éves kamata Magyarországon. 
Vágólapra másolva!

Február 1-jétől a mostani 8,1 százalékról 17,5 százalékra emelkedik a Babakötvény éves kamata és ezzel a családok már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást az adó-, járulék- és illetékmentes Babakötvényben, melyek összege eléri a 200 milliárd forintot.

A Babakötvény előnyei:

  • havi néhány ezer forintos befizetéssel több millió forint gyűlhet össze a gyermek 18 éves korára,
  • a Babakötvény nyitása egyszerű folyamat, akár online is elvégezhető, valamint
  • 42.500 forint összegű életkezdési támogatás jár mellé.

Fontos tudnivalók

Minden 2005. december 31. után belföldön született gyermek és 2017. június 30. után külföldön született, magyar állampolgárságú gyermek számára az állam 42.500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális, az infláció mértékével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban - derül ki a FICSAK közleményéből.

Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock/Monkey Business Images

A Kormány a jelenlegi, kedvező intézkedése mellett, néhány hete új, kiemelkedő támogatást vezetett be a családok számára. 2023 januárjától SZJA menteséget élveznek azok a nők, akik 30 éves koruk előtt vállalják első gyermeküket.

Az adómentesség várhatóan több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya mindennapjait könnyítheti meg.

Az SZJA-ra vonatkozó intézkedés ez év január 1-től él, és azokra az édesanyákra vonatkozik, akik 2023 január 1 után szülik meg gyermeküket. Valamint azok a fiatal édesanyák is érvényesíthetik 2023. január 1-jétől a 30 év alatti anyák kedvezményét, akik a magzatra tekintettel 2023 előtt váltak jogosulttá a családi kedvezményre, - a gyermek születési éve 2023, és elmúlt 25 éves, de még nem töltötte be a 30. életévét.

Az intézkedés nagy áttörést jelenthet a demográfiai küzdelemben, hiszen többek között azért is születik kevés gyermek ma Magyarországon, mert a nők túl későn kezdenek családot alapítani, gyermeket vállalni. A gyermekvállalás különböző okok miatt kitolódik. Ez, valamint a többi családtámogatási intézkedés sok fiatal nőnek segíthet majd a döntésben, hiszen a megszületett gyermek a legnagyobb kincs.

A FICSAK reményét fejezi ki, hogy egyre több fiatal nő élhet majd az új családtámogatási lehetőségekkel

- áll közleményükben.

Ez, valamint a többi családtámogatási intézkedés sok fiatal nőnek segíthet majd a döntésben, hiszen a megszületett gyermek a legnagyobb kincs.

A FICSAK örömmel partnere ebben is a kormánynak, a cél közös: minél több FIATAL alapítson családot Magyarországon.

Családtámogatási formák

A Kormány széles körben elérhető és sok területet érintő családtámogatási formákat dolgozott ki eddig is az évek során. A kormányhivatal honlapján elérhetőek bárki számára az igénybe vehető családtámogatási ellátások, illetve azok a támogatások, amelyeket rendszeresen, pénzbeli támogatásként juttat el a családokhoz a Kormány: Családi pótlék, Anyasági támogatás, Gyermekgondozást segítő ellátás (CSED, GYED, GYES), Gyermeknevelési támogatás.

Emellett pedig többféle hitel, számos kedvezmény, egy alkalomra szóló visszatérítés is segíti a családokat:

  • családi adókedvezmény,
  • CSOK,
  • babaváró hitel,
  • lakásfelújítási támogatás,
  • élethosszig tartó szja-mentesség (négy gyermekes édesanyák esetén),
  • ÁFA-visszatérítési támogatás,
  • fiatal házasoknak járó adótámogatás.

Érdemes alaposan tájékozódni és akár kérvényezni azokat a juttatásokat, amelyekkel élni tudnak a családok.

A Fiatal Családosok Klubja továbbra is üdvözli, hogy a Kormány számára kiemelt fontossággal bír a családvédelmi akcióterv megvalósítása. A Ficsak vállalja, hogy minden erejével -ahogy eddig is - az akcióterv mellé áll, hiszen a hosszú távú cél, hogy Magyarország olyan családbarát hely legyen, ahol a gyermek az első - áll a közleményben.