Több tucat atomerőművet épít Kína

atomerőmű, kína, Tianwan Nuclear Power Plant
Vágólapra másolva!
Kína energiamixének mindössze öt százalékát teszi ki az atomenergia. Peking atomerőművek építésével tornázná fel ezt az értéket 2050-re 18 százalékra.
Vágólapra másolva!

Atomerőművek építésébe foghat hamarosan Kína. A napokban tizenöt magas rangú politikai tanácsadó közös javaslatot nyújtott be, amelyben kiemelték a belföldi területeken lévő atomerőművek építésének szükségességét és megvalósíthatóságát - számolt be róla a vg.hu.

A Tianwan nukleáris erőmű Kínában Forrás: AFP/Wang Chun Lyg

A Kínai Kommunista Párt 20. Nemzeti Kongresszusa az energiabiztonságot nemzetbiztonsági szempontból kiemelt fontosságúnak jelölte meg. Az ország szén-dioxid-semlegességét szem előtt tartva az atomenergia fejlesztésének erősítése is napirendre került. Jang Csang Li, a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Konferencia (CPPCC) Nemzeti Bizottságának tagja és a China General Nuclear Power Group elnöke a CPPCC Nemzeti Bizottságának 14 másik tagjával együtt nyújtotta be a nukleáris energia fejlesztésére vonatkozó javaslatot – számolt be róla a Global Times. Kína szilárd alapot teremtett a nagyobb célok eléréséhez és az atomenergia magasabb színtű fejlesztéséhez – nyilatkozta ennek kapcsán Jang. Hozzátette, hogy a következő évtizedben évente legalább 10 generátoregység építését tartanák célravezetőnek.

A benyújtott javaslat szerint

a lehető leghamarabb meg kell kezdeni az atomenergia-projektek tervezési folyamatát, majd a elindítani a kivitelezést azokon a területeken, ahol nincs elegendő kapacitás, és ahol a szén-dioxid-, illetve szennyezőanyag-kibocsátás intenzitása túl magas.

Kínában jelenleg 76 atomerőműblokk van építés alatt, ezek együttes kapacitása 81 millió kilowatt, amivel globálisan a második helyen állnak ebben a mutatóban. Az atomenergia részaránya azonban még így is alacsony, a kínai energiatermelés alig 5 százalékát adja.

A szén-dioxid-semlegesség csúcsértékének megvalósításához Peking számítása szerint az atomenergia kapacitásának 2030-ra legalább 150, 2050-re pedig 380 millió kilowattot kell elérnie,

ezek alapján 2030-ra, valamit 2050-re az atomenergia-termelés az energiamix 10, illetve 18 százalékát tenné ki. Jang arról is beszélt, hogy az atomenergia-fejlesztés területi eloszlása Kínában nem kiegyensúlyozott, és szinte teljes egészében a tengerparti területekre összpontosul. Az energiarendszer fejlesztése álláspontja szerint nem képzelhető el az atomenergia területi elosztásának bővítése nélkül.

Egyébként tavaly november elsején kezdte meg működését a Hongyanhe atomerőmű, amely az első nukleáris projekt Északkelet-Kínában.