Kiderült, hol a legmagasabb a személyi jövedelemadó a világon

graffiti koronavírus
Abidjan, Elefántcsontpart
Vágólapra másolva!
Nincs két teljesen egyforma adórendszer a világon, ám bizonyos szempontok alapján az egyes országok adórendszerei mégis összehasonlíthatók - áll a World Population Review felmérésében, melyből kiderül, hogy 2023-ban hol vannak a legmagasabb arányú elvonással járó adórendszerek. Az összesítésből kiderül, hogy a szeméyi jövedelemadókra kivetett legmagasabb adókulcs jelenleg Elefántcsontparton van: a 60 százalékot is elérheti annak mértéke.
Vágólapra másolva!

Igaz, a 60 százalékos kulcs nem egységesen vonatkozik minden jövedelmere, hanem az adó mértéke bizonyos jövedelemsávokkal párhuzamosan növekszik, és ezzel a progresszióval érheti el a 60 százalékot. Elefántcsontparton egyékbént a társasági adórendszer, illetve a kereskedelemben megjelenő, a forgalomra kivetett adó nem különösebben szigorú, illetve nem különösebben magas, de a személyi jövedelmekre (ideértve a béreket, nyugdíjakat, egyes egyéb személyi juttatásokat is) megállapított 60 százalékos adókulcs bizony világrekorder.

Járókelő Abidjanban, Elefántcsontparton Forrás: AFP/Issouf Sanogo

A Lloyds Bank egyik portálján található összesítésből ugyanakkor kiderülnek a részletek is. Eszerint a személyi jövedelmeket egy közvetlen fizetési adó terheli, melyeket a bruttó jövedelem 80 százalékra számolnak, mértéke 1,5 százalék. Ez lényegében egy azonnali levonás a jövedelemből, és a munkáltató vonja le és fizeti be az államnak. A jövedelmeket ezen felül terheli egy úgynevezett nemzeti hozzájárulás, melynek mértéke a jövedelem nagyságától függően 0 és 10 százalék lehet, és a bruttó jövedelem 80 százaléka után kell megfizetni.

A tényleges személyi jövedelemadó csak ezuitán következik.

Ahogy említettük, ez Elefántcsontparton progresszív adózást jelent, azaz az adókulcs mértéke sávosan nő a jövedelem színtjétől függően, 0 százaléktől addig a bizonyos 60 százalékig. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az szja alapja a bruttó jövedelem 80 százalékából fennmaradó összeg, miután abból kivonták a fenti közvetlen fizetési adót és a nemzeti hozzájárulást. (Azaz ez a két tétel adóalap csökkentő tétel, vagyis az adót már nem adóztatja az állam.) Az így kapott összeg 85 százaléka lesz az adóalap mértéke.

S hogy mikor vonja el az állam ennek 60 százalékát?

A legmagasabb adósávhoz 10.106.000 nyugaf-afrikai valutaközösségi frankot (XOF) kell keresni havonta.

A frankofón ország forinthoz viszonyított pénznemének aránya kb. 0,58, azaz közel 6 millió forintnak megfelelő bruttó jövedelem esetén kell arra számítani, hogy az állam elvonja az összeg jelentős részét.

A 150 országra kiterjedő elemzésből kiderül, hogy más afrikai ország nincs az első tízben a legmagasabb szja-kulcsokkal rendelkező országok listáján. Elefántcsontpartot Finnország (56,95 százalék), Japán (55,97 százalék), Dánia (55.90 százalék), és Ausztria (55 százalék) követi. Az adatokból úgy tűnik, hogy az afrikai országok inkább a vállalatok adóztatásában erősek. Csádban 35 százalék, Egyenlítői-Guineában szintén 35 százalék, ahogy Szudánban és Zambiában is 35-35 százalék a társasági adó mértéke, ezzel ezek az afrikai országok a világ élvonalában vannak.