Erre kell készülnie, ha kedveli a csokoládét

Delicious milk chocolate tablet isolated on white bar candy chili chocolate flavor isolated sugar sweets tablet white chilli hot spicy taste spice flat lay overhead whole confectionery dairy milk product dessert calories addictive Close-up from above full
Vágólapra másolva!
A csokoládé világpiaci ára már az elmúlt évben is jelentősen emelkedett, és a kakaóhiány miatt a szakértők úgy számolnak, hogy az árak nem is fognak enyhülni a következő hónapokban.
Vágólapra másolva!

A NielsenIQ adatai szerint a csokoládé világpiaci ára az elmúlt évben 14 százalékkal emelkedett, és a szakértők arra számítanak, hogy a következő hónapokban további áremelkedés jöhet.

A háttérben a globális kakaóhiány áll, ugyanis a kakaópiacon egyre látványosabb az áremelkedés a szűkös kínálat miatt.

Az idei szezon már a második egymást követő időszakban produkál hiányt, aminek következtében a kínálat várhatóan szokatlanul alacsony szintre csökken – mondta a CNBC-nek Sergey Chetvertakov, az S&P Global Commodity Insights vezető elemzője.

Nemrég a kakaó világpiaci ára tonnánként 3160 dollárra emelkedett, ami 2016 májusa óta a legmagasabb szintnek számított.

Chetvertakov hozzátette, az El Niño időjárási jelenség hatására a szokásosnál kevesebb csapadék érkezhet Nyugat-Afrikába, ahol a világ kakaókínálatának jelentős részét termesztik. Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének több mint 60 százalékát.

Ghánai termesztő kakaóbabkokat készít elő száradásra Forrás: AFP/Ben Langdon

A szakértő úgy látja, hogy a tartós hiány hatására a kakaó tonnánkénti ára akár a 3600 dollárt is elérheti. A csokoládégyártók pedig várhatóan a fogyasztókra hárítják majd az emelkedő termelési költségeket,

így az előrejelzések alapján számítani lehet arra, hogy tovább emelkedik a csokoládé ára a boltokban is

– mondta Chetvertakov.

A drágulás Európát különösen érzékenyen érintheti, mivel a kontinensen a kakaófogyasztás jelenleg rekord közeli magasságon áll.

A régió a világ legnagyobb kakaóimportőre.

A kakaó drágulása a magas kakaótartalmú étcsokoládékat érintheti a leginkább.

Nem a kakaó jelenti azonban az egyetlen problémát a csokoládérajongók számára. Az édesség másik fontos összetevője, a cukor is megdrágult az elmúlt időszakban. Az élelmiszeripari szempontból fontos nyersanyag piaci ára áprilisban már 11 éves csúcsot döntött.

Ebben az esetben is a hiány jelenti a problémát. Az aszályos körülmények ugyanis több területen (Indiában, Thaiföldön, Kínában és az Európai Unióban) is aggodalmakat okoznak az ellátási láncban, megemelve a cukor határidő árfolyamát.