A méltatlandkó vendégek a Tripadvisor neevű népszerű utazási portálon osztották meg a nyugtáról készült felvételt, amit a Bar Pace nevű helyen kaptak, azt állítva, soha korábban nem történt velük ilyen. A nyugtán a szendvics szeletelésének költsége a "dives da meta" nevű tételnél látható. A vendégek a szendvicsen kívül rágcsálnivalókat és üdítőket fogyasztottak, és ettől a furcsaságtól eltekintve számlájuk ellen nem emeltek kifogást.
A nyugtáról készült kép sok hozzászólóból óriási indulatokat váltott ki, majd a kommentáradatban felbukkant a vendéglátóegység állítólagos, magát megnevezni nem kívánó tulajdonosa is. Az illető azt mondta, nem indokolatlan a plusz költség felszámítása, hiszen a vendég kérése olyan volt, mintha eleve két szendvicset kért volna, hiszen a felszolgáláshoz két tányért, két szalvétát kell adnia - sőt, azt is hozzátette, hogy milyenkor mindkét kezére szüksége van ahhoz, hogy a rendelést az asztalhoz vigye.
"Persze, rendben van, hogy a vevőnek mindig igaza van, de ettől még az is rendben kell hogy legyen, hogy a plusz kéréseknek ára van - számol be a fejleményről a Daily Star.
De mi a magyarázat a 2 eurós díjú szolgáltatásra, amit a szendvics kettévágásáért számláztak ki?
Valószínűleg a brit turisták nem voltak tisztában azzal az Olaszországban, különösen a vendéglátásban, gyakran plusz díjakért végeznek el bizonyos szogláltatásokat. Ez nem a vendégek "lehúzására" irányuló kísérlet, hanem szervezesen rögzült kereskedelmi gyakorlat.
Ezeknek az apró szolgáltatásoknak összefoglalóan "coperta" a neve, és sokféle kiegészítést ide lehet sorolni.
Például egyes helyeken azért számítanak fel külön díjat a vendégnek, ha nem a bárpultnál fogyaszt, hanem asztalhoz kéri rendelését. Ilyen esetekben akár 2-4 eurónyi díjat is hozzáadnak a számlához vendégenként az éttermesek - igaz, ezeket a tételeket csakúgy, mint a felszolgált ételek árait, előzetesen megismerhetővé kell tenni a vendégek számára.
Cikkönk kienelt képe illusztráció / forrás: NurPhoto via AFP/Gerardo Vieyra/NurPhoto/Gerardo Vieyra