Közel 800 forintot számláztak ki két vendégnek szendvicsük kettévágásáért

Mexikó, mexikóváros, szendvics, világ rekord, 75 méter hosszú szendvics, 900 kg
Preparation of a Cuban cake (a Mexican sandwich that is made with bread, generally a telera, bolillo or baguette, which is split in half and filled with different ingredients such as milanesa, sausages, cheese, avocado, onion, tomato, bacon, chili, chorizo, pineapple, among others), during the International Cake Fair on the esplanade of the Venustiano Carranza mayor's office in Mexico City. (Photo by Gerardo Vieyra/NurPhoto) (Photo by Gerardo Vieyra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Meghökkentő élménnyel gazdagodott két brit turista egy olaszországi bárban, a népszerű utazási célpontnak számító Comói-tónál. A vendéglátóhelyen ugyanis 2 eurót (kb. 770 forintot) számláztak ki nekik azért, mert a rendelt szendvicset kettévágva kérték felszolgálni.
Vágólapra másolva!

A méltatlandkó vendégek a Tripadvisor neevű népszerű utazási portálon osztották meg a nyugtáról készült felvételt, amit a Bar Pace nevű helyen kaptak, azt állítva, soha korábban nem történt velük ilyen. A nyugtán a szendvics szeletelésének költsége a "dives da meta" nevű tételnél látható. A vendégek a szendvicsen kívül rágcsálnivalókat és üdítőket fogyasztottak, és ettől a furcsaságtól eltekintve számlájuk ellen nem emeltek kifogást.

A nyugtáról készült kép sok hozzászólóból óriási indulatokat váltott ki, majd a kommentáradatban felbukkant a vendéglátóegység állítólagos, magát megnevezni nem kívánó tulajdonosa is. Az illető azt mondta, nem indokolatlan a plusz költség felszámítása, hiszen a vendég kérése olyan volt, mintha eleve két szendvicset kért volna, hiszen a felszolgáláshoz két tányért, két szalvétát kell adnia - sőt, azt is hozzátette, hogy milyenkor mindkét kezére szüksége van ahhoz, hogy a rendelést az asztalhoz vigye.

"Persze, rendben van, hogy a vevőnek mindig igaza van, de ettől még az is rendben kell hogy legyen, hogy a plusz kéréseknek ára van - számol be a fejleményről a Daily Star.

De mi a magyarázat a 2 eurós díjú szolgáltatásra, amit a szendvics kettévágásáért számláztak ki?

Valószínűleg a brit turisták nem voltak tisztában azzal az Olaszországban, különösen a vendéglátásban, gyakran plusz díjakért végeznek el bizonyos szogláltatásokat. Ez nem a vendégek "lehúzására" irányuló kísérlet, hanem szervezesen rögzült kereskedelmi gyakorlat.

Ezeknek az apró szolgáltatásoknak összefoglalóan "coperta" a neve, és sokféle kiegészítést ide lehet sorolni.

Például egyes helyeken azért számítanak fel külön díjat a vendégnek, ha nem a bárpultnál fogyaszt, hanem asztalhoz kéri rendelését. Ilyen esetekben akár 2-4 eurónyi díjat is hozzáadnak a számlához vendégenként az éttermesek - igaz, ezeket a tételeket csakúgy, mint a felszolgált ételek árait, előzetesen megismerhetővé kell tenni a vendégek számára.

Cikkönk kienelt képe illusztráció / forrás: NurPhoto via AFP/Gerardo Vieyra/NurPhoto/Gerardo Vieyra