New Yorkban és Londonban is egyre drágább luxuslakást bérelni

A világ leggazdagabb országai 
  Horizontal LANDSCAPE URBAN LANDSCAPE ILLUSTRATION MANHATTAN GENERAL VIEW CITY LIVING SKYSCRAPER
10. Lower Manhattan with the Freedom Tower (R) during sunrise as seen from the Empire State Building's 86th Floor Observatory, on April 03, 2021, in New York City. - The Empire State Building, a 102-story Art Deco skyscraper in Midtown Manhattan, opened during the Great Depression on May 1, 1931. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Vágólapra másolva!
A luxuslakások bérlése egyre drágább a világ nagyvárosaiban, ahogy sok gazdag magánszemély visszatért a járvány után a metropoliszokba, jelentősen megemelve a keresletet. Ennek eredményeként több nagyvárosban is 50 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak az elmúlt két évben.
Vágólapra másolva!

A luxuslakások bérleti díjai New Yorkban, Londonban és Szingapúrban is szárnyaltak az elmúlt két évben – derül ki a Knight Frank friss jelentéséből.

Ebben a három városban a legdrágább bérlemények díjai több mint 50 százalékkal emelkedtek 2021 óta, amivel maguk mögé szorították a többi vizsgált metropoliszt.

A drágulás legfontosabb oka, hogy a koronavírus-járvány után a gazdagok elkezdtek visszaköltözni a nagyvárosokba, jelentősen megemelve a luxusingatlanok iránti keresletet. Mindeközben viszont a járvány visszafogta az új építkezéseket, így a megugrott keresletet nem követte a kínálat növekedése, ami ellensúlyozhatta volna az árnövelő hatást.

Egyre drágább luxuslakást bérelni a világ nagyvárosaiban Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Chip Somodevilla

A jelentés világszerte 10 nagyváros luxuspiacát vizsgálta, és a kutatók arra jutottak, hogy a június előtti 12 hónap során a bérleti díjak átlagosan 7,5 százalékkal emelkedtek a metropoliszokban. Noha ez érezhető lassulás a 2022 elején mért 12,2 százalékos tetőponthoz képest, sokkal magasabb drágulási ütem a járvány előtti 2,2 százalékos átlaghoz viszonyítva.

Éves alapon Szingapúr produkálta a legnagyobb drágulást, 24,5 százalékkal,

míg Londonban 14,4 százalékkal, New Yorkban pedig 6,2 százalékkal drágultak a bérleti díjak a júniusig tartó 12 hónapban.

Ezzel szemben Monacóban például stagnáltak a bérleti díjak és Hongkong volt az egyetlen vizsgált város, ahol csökkenést (1,3 százalék) mértek.

Forrás: Mansion Global