Távolról irányított robotok szolgálják ki a vendégeket egy japán kávézóban

robotpincér, Dawn Avatar Robot Café
Robotpincér a Dawn Avatar Robot Café-ban
Vágólapra másolva!
Egy high-tech kávézóban Tokióban, a felszolgálók mind barátságos robotok, amiket valódi emberek vezényelnek. Méghozzá az otthonukból. 
Vágólapra másolva!

A Dawn Avatar Robot Café-ban dolgozó robotokat egészségügyi vagy fizikai okokból korlátozott képességű, vagy mentális problémákkal küzdő embereket irányítják.

Összesen 70 ilyen alkalmazottja van a kávézónak.

A kávézó hamar sikeres lett a turisták körében, köszönhetően a barátságos, fehér robotpincéreknek, akik megállás nélkül a vendégeik körül sürgölődnek.

A robotokat azonban nem csak pincérkedésre használják, ők látják el a barista feladatokat is a bárpult mögött.

Egy robot a bejáratnál fogadja a vendégeket, amikor megérkeznek, egy másik pedig az éppen aktuális és népszerű menüket hirdeti a betérők számára. Segítségükre vannak a helyszínen dolgozó emberi kollégáik, akik a rendelés leadásában és az italok elkészítésében működnek közre.

Robotpincér a Dawn Avatar Robot Café-ban Forrás: Youtube

A távirányítású robotavatarok tervezése és kifejlesztése a kávézó társalapítójának és vezérigazgatójának, Kentaro Yoshifuji-nak az ötlete volt, aki három éven át súlyos betegség miatt ágyhoz volt kötve.

A robotpincérek közül soknak a "szíve fölött" egy képernyő is van, ami az őket irányító emberek adatait mutatja meg a vendégeknek. Mikrofon és kamera is van rajtuk, így az interakció hasonló lehet egy videóbeszélgetéshez.

A különleges kávézó életét ez a videó mutatja be:

Forrás: Mirror