Milliárdokért kelnek el egy ismeretlen magyar festőzseni művei

Reigl Judit festményeiből nyílt kiállítás a Kiscelli Múzeumban, galéria, 2023
Budapest, 2023. augusztus 24. Látogató Reigl Judit Szárnyalás-Vol-Flight című tárlatán a budapesti Kiscelli Múzeumban 2023. augusztus 24-én. A párizsi Fonds de dotation Judit Reigl alapítvánnyal együttműködésben rendezett kiállítás október 27-ig tekinthető meg a Kiscelli Múzeum Templomterében. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Idén lenne 100 éves a hazai nagyközönség előtt nem túl ismert zseniális magyar képzőművész, Reigl Judit. Munkái milliárdokért kelnek el, itthon mégis szinte ismeretlennek számít.
Vágólapra másolva!

Napjaink egyik legdrágább, legfelkapottabb festőjének egy magyar festőművésznő számít.

Reigl Judit 100 éve, 1923-ban született Kapuváron, 1945-ben végzett a Képzőművészeti Akadémia festő szakán. Az '50-es évek elején a Rákosi-rendszer elől Párizsba emigrált - nem akart Sztálin és Gerő-portrékat festeni.

Szürreális és absztrakt stílusú munkáival sikert sikerre halmozott, miközben figuratív stílusban is festett. Noha az akkori francia művészeti élet elismert tagja volt, öregkoráig szinte szegénységben élt.

Látogató Reigl Judit Szárnyalás-Vol-Flight című tárlatán a budapesti Kiscelli Múzeumban Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Már elmúlt 80 éves, amikor itthon is felfigyeltek a munkásságára, a 2000-es évek elején a Műcsarnokban, a Modemben és a Ludwig Múzeumban is szerveztek kiállítást a műveiből. A nemzetközi aukciósházak által szervezett árveréseken pedig igazi sztárnak számít: egyes munkái akár több száz millió, vagy milliárd forintos árakon kerülnek új tulajdonosaikhoz - írja a Promotions.hu.

A művésznő 97 korában hunyt el, egy franciaországi idősek otthonában. A mostani, 100. születésnapja alkalmából rendezett centenáriumi kiállításon pedig eddig még soha nem látott műveit is megcsodálhatják azok, akik ellátogatnak a Műcsarnokba.