Januártól 5 literes edényben kell gyűjteni a konyhai hulladékot

ételmaradék
Vágólapra másolva!
Januártól elindul a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése is. A szolgáltatást a MOHU fokozatosan vezeti be, az év elejétől első körben, országszerte 14 településen - áll a vállalat Origóhoz eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

Januártól megkezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtése Magyarországon. A 14 város meghatározott, társasházas részein induló rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) és szerződéses partnerei működtetik. Nemzetközi tapasztalatok alapján a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége, és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. Így jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gáz kibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága.

A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is.

Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon.

Milyen hulladékok gyűjthetők ilyen módon?

A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető, például

  • gyümölcsök és zöldségek maradékai,
  • kávézacc, teafű (viszont a filter nem),
  • fűszerek,
  • tojáshéj,
  • főtt ételmaradékok,
  • pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.

Fontos viszont, hogy

nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát.

Ezek, illetve az ehhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is. A bedobható élelmiszerek listája az internetes tájékoztató oldalon is megtalálható.

Januártól elindul a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése is a MOHU-nál (illusztráció) Forrás: Pexels

Az új rendszert az európai uniós előírásokkal összhangban vezetik be, ugyanis ennek értelmében 2024-től kötelező a biohulladék elkülönített gyűjtése. 2035-ig a települési hulladék közel kétharmadát újra fel kell dolgozni, ami nem érhető el a biohulladék hatékony szelektív gyűjtése nélkül. Jelenleg az EU-ban a szerves hulladéknak mindössze 16 százalékát gyűjtik és kezelik megfelelően – a fennmaradó, nagyobb rész lerakókba vagy égetőkbe kerül. A hazai települési hulladéknak 17-29 százaléka biológiailag lebomló anyag, amelyből az élelmiszer-hulladék mennyisége évi 320-384 ezer tonnát tesz ki.

Komposzt lesz a begyűjtött konyhai hulladékból

A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez, hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő.

A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul – magas tápanyagtartalma miatt – kiváló komposzt anyagot képez a mezőgazdaság számára.

A koncessziós hulladékgazdálkodási feladatokat ellátó társaság fokozatosan és folyamatosan vezeti be a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékok házhoz menő gyűjtését. Első körben kisebb területek lettek kijelölve, jellemzően társasházi környezetben. A MOHU országszerte 14 településen, Budapest, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Szolnok, Kecskemét, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben teszi lehetővé önkéntes jelleggel a szolgáltatás igénybevételét.

A házhoz menő gyűjtés 2024-ben 460.000 embert érint a vállalat tájékoztatása szerint.

Így változik a hulladékgazdálkodás Magyarországon

A hulladékgazdálkodás kapcsán érdemes lehet felidézni azt az alapvető változást, melyet az idei év hozott. Ahogy az Origo megírta, a tavalyi évben lezajlott jogszabályi előkészítések nyomán idén januárban a Mol bejelentette, hogy a hulladékgazdálkodási koncesszióért felelős cégének a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a neve. A cég azért jött létre, mert a Mol elnyerte a 35 évre szóló, évi 4-5 millió tonna hulladék kezelésére vonatkozó magyarországi hulladékkoncessziót.

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatáinak sajtóbemutatója a vállalat budapesti bemutatótermében 2023. november 28-án Forrás: MTI/Hegedüs Róbert

A vállalat feladatának teljesítése, és a 65 százalékos újrahasznosítási arány elérése érdekében hulladékudvarokat hoz létre. Például az esztergomi létesítményüket november közepén adták át, a következő években számos hasonlót nyitnak országszerte. Az új hulladékgazdálkodási rendszerre való áttérés részeként idén nyáron már a szemétszállítás is új struktúra szerint működik. Érdemes az arról szóló tájékoztatást is elolvasni, hogyan lehet leadni a kommunális szemétként nem kidobható, tönkrement háztartási tárgyakat, elektronikus eszközöket.