Csődöt jelentett a magyarok egyik kedvenc divatmárkája

Vágólapra másolva!
Csődöt jelentett szerdán az egyik ismert német divatmárka, a döntés 6 leányvállalatot érint, illetve 1500 alkalmazottat.
Vágólapra másolva!

A híres Esprit kiskereskedelmi lánc szerdán csődöt jelentett a düsseldorfi önkormányzati kerületi bíróságon – írja a Tektil Wirtschaft divatmagazin. A lap szerint a döntés összesen hat leányvállalatot és 1500 alkalmazottat érint.

A cég képviselője azt nyilatkozta: „a cél az Esprit európai üzletágának átalakítása, amelyet nagyrészt Németországból irányítanak.” 

Ugyanakkor azt is jelezte, hogy már tárgyaltak egy érdeklődő pénzügyi befektetővel, aki még megmentheti a vállalatot.

A Bild azt írja, hogy a csőd nem okozott meglepetést. A Düsseldorf melletti Ratingenben székelő cég évek óta válságban van. Az Esprit 2020-ban már átesett egy fizetésképtelenségi eljáráson, és akkor a munkaerő mintegy harmadát bocsátották el és 100 üzletet zártak be.

Azonban az összes megszorítás és az üzletbezárások sem segítettek. A bejelentés szerint a korábbi ügyvezető igazgató, Man Yi Yip távozik a cégtől. Most a Christian Gerloff és Christian Stoffler fizetésképtelenségi ügyvédek által vezetett csapat veszi át az irányítást. A divatipar nem ismeretlen terep Gerloff számára - írja a Világgazdaság.

Az Esprit világszerte elismert mainstream divatmárka, de már egy ideje a csökkenő eladások, valamint számos szerkezetátalakítás és menedzsmentváltozás tönkre tette.

– mondta Gerloff.

Esprit, divat, márka, Esprit divatmárka,  Espritdivatmárka
Csődöt jelentett az Esprit divatmárka
Fotó: AFP

Az Esprit világszerte mintegy 40 országban tevékenykedik, központja Ratingenben és Hongkongban van. Németország az Esprit legfontosabb piaca, a 124 európai üzletéből 57 Németországban található. De nem ez az első piac, ahol a divatmárkának problémái vannak. Március végén a svájci médiában jelent meg hír az Esprit csődjéről a piacukon, illetve Belgiumban. A svájci Esprit leányvállalat túlzott eladósodottsága 2023 végén mintegy 12 millió frankot tett ki. Az Esprit ruhái továbbra is 19, franchise-partnerek által kezelt üzletben, valamint 150 többmárkás ruhaüzletben lesznek elérhetők – közölte akkor a divatcsoport. 

Csődsorozat Németországban

Divatláncok, cipőkereskedők, márkagyártók: számos cég került a közelmúltban csődbe Németországban. Sokan több évtizedes múltra tekintenek vissza – és most bizonytalan jövő előtt állnak.

Nem sokkal azután, hogy hazai piacán, Nagy-Britanniában csődöt jelentett a The Body Shop, tavaly év vége felé közeledve a német leányvállalat is bejelentette a csődöt. A The Body Shop több mint 200 üzletet üzemeltet Nagy-Britanniában, Németországban pedig 66 bolt és 350 alkalmazottat érintett.

Idén pedig a Galeria áruházcsoport és a KaDeWe csoport mellett a Wormland divatlánc is csődöt jelentett.