Néhány éve csődbe ment 2023 legpontosabb légitársasága

HORIZONTAL aviation economy virus pandemic
(FILES) In this file photo taken on August 28, 2019, an aircraft of Colombian company Avianca lands at El Dorado International Airport in Bogota. - Avianca, the second largest airline in Latin America, filed for bakruptcy in the United States on May 10, 2020, to reorganize its debt "due to the unpredictable impact of the pandemic" on its business. (Photo by Juan BARRETO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Avianca lett a világ legpontosabb légitársasága egy friss jelentés szerint. Európa legpontosabb légicége pedig az Iberia Express lett.
Vágólapra másolva!

A Cirium a világ vezető globális elemzőcége a légiiparban, legfrissebb jelentésüknek az Airportal-on megjelent összegzése szerint a bogotai székhelyű Avianca lett a világ legpontosabb légitársasága 2023-ban.

Több mint 213 ezer járatot teljesítettek gépeikkel, a mentrendet pedig 85,73 százalékban sikerült tartaniuk, ezzel a globális ranglista élére kerültek.

Ez azért is figyelemreméltó, mert mint a Bloomberg felidézi, a vállalat 2020-ban csődeljárás alá került. 2021-ben azonban jelentős átszervezések és arculatváltások, valamint vállalati egyesülések árán újra a fejlődés útjára lépett. 2022-ben már a hatodik legpontosabb légitársaság volt a világon, ahonnan 2023-ban az élre ugrott.

A kolumbiai Avianca légitársaság egyik gépe érkezik a bogotai repülőtérre Forrás: AFP/Juan Barreto

A második legpontosabb vállalat az Azul Airlines lett, míg a harmadik helyre a Qatar Airways került. Ezek a cégek csak alig néhány tizedszázalékkal maradtak le pontosságban a listavezető mögött.

Európában a spanyol Iberia Express és Iberia lett a legpontosabb.

Az Iberia Express 40 985 járatot teljesített tavaly 84,58 százalékos pontossággal.

Észak-Amerikában a Delta Air Lines lett a legpontosabb légitársaság, amely a harmadik egymást követő évben kapta meg a Cirium globális működési kiválóságért járó Platinum díját.

A világ légikikötői közül az adatelemző cég szerint a Minneapolis-St. Paul Nemzetközi Repülőtér lett az első, ahonnan az összes, 289 817 induló járat 84,44 százaléka szállt fel pontosan.

A Minneapolis-St. Paul International Airport (USA) lett 2023 legpontosabb repülőtere Forrás: AFP/Karen Bleier

Az elemzés módszertana kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a Cirium azokat a járatokat sorolja be a menetrend szerint alapján a pontosan érkezettek közé, melyek az érkezési időtől legfeljebb 15 percen belül leszállnak, és a repülőtereknél is hasonló az időtolerancia: pontosak azok a repülőterek, melyek a menetrendekhez képest legfeljebb 15 perc csúszással indítják el a gépeket.