Óriási a baj: tomboló, szélsőséges időjárás mér újabb csapást az áruszállításra

Maersk
03 February 2022, Lower Saxony, Wangerooge: The "Mumbai Maersk" lies in the North Sea. The 400-meter container ship got stuck on Wednesday evening about six kilometers north of the East Frisian island of Wangerooge. It was en route from Rotterdam to Bremerhaven. Photo: Sina Schuldt/dpa (Photo by Sina Schuldt / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Globális szállítási fennakadásokra figyelmeztetett a Moller-Maersk dániai szállítmányozási és logisztikai óriásvállalat. A gond nagy: a Vörös-tengeren kialakult veszélyes helyzet miatt eddig is akadozott a szállítás, de most az európai ítéletidő is lebéníthatja az ellátási láncokat.
Vágólapra másolva!

A cég honlapján részben a húszi terroristák támadásai miatt a Vörös-tengeren kialakult romló helyzettel és az észak-európai kikötőket sújtó rossz időjárással összefüggő fennakadásokkal indokolta figyelmeztetését.

A Maersk valamennyi hajója, amely a Vörös-tengeren és az Ádeni-öblön haladt volna át, Afrika déli része, a Jóreménység-fok felé tesz kerülőt január eleje óta.

Észak-Európában pedig az ünnepi időszak és a kedvezőtlen időjárási viszonyok terminálbezárásokhoz, és a hajózás leállásához vezetett

- közölte a társaság.

A vállalat egyik hatalmas konténerhajója egy 2022-es felvételen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sina Schuldt

A Reuters tudósítása szerint Vincent Clerk, a vállalat vezetője a davosi Világgazdasági Fórum azt mondta, hogy az ellátási láncok akár néhány hónapra is megszakadhatnak, de

Clerk szerint nagyon aggasztó, hogy az általa a világkereskedelem legfontosabb kereskedelmi útvonalának nevezett Báb el-Mandeb tengerszoros "be van zárva", holott ott halad át az áruforgalom közel 20 százaléka.

Az Ovrsea fuvarszervező vállalkozás számításai szerint Afrika megkerülése a Jóreménység-foknál átlagosan 10-20 nappal meghosszabbítja és jóval meg is drágítja az Ázsia és Európa közötti hajóutat.

Ahogy az Origo összeállításában bemutatta, a Vörös-tengeren kialakult, háborúközeli helyzet óriási csapást jelent a világkereskedelemre, illetve az európai vállalatok ellátására. Nem pusztán arról van szó, hogy autógyárak állnak le a termeléssel hosszabb-rövidebb időre.

A kontinensen arra kell felkészülni, hogy egyes termékekből a következő hetekben, hónapokban akár átmeneti áruhiány is kialakulhat.

A brit Tesco, a Sainsbiry's, illetve a Marks & Spencer vállalatok vezetői mind arról nyilatkoztak, hogy bár katasztrófára nem, de késedelmes beérkezésekre, sőt, egyes élelmiszer-jellegű cikkek átmeneti készlethiányára számítanak.