Nagy bajban a britek: milliók maradhatnak fűtés nélkül

London, 2020. december 30. A parlament londoni épülete 2020. december 30-án. A brit parlament alsóháza a soron kívül összehívott ülésnapon nagy többséggel jóváhagyta az Egyesült Királyság és az Európai Unió jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszerének feltételeit rögzítő megállapodást. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
Vágólapra másolva!
Januárban ismét emelkedett az energiaár-plafon, az éves számla átlagosan 94 fonttal, 1928 fontra (866 ezer forintra) nőtt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyságban

5,3 millióra nőtt azoknak a fogyasztóknak a száma, akik tartoznak az energiaszolgáltatónak, náluk kikapcsolják az áramot és a gázt

– figyelmeztetett a Citizens Advice.

A független, de államilag finanszírozott tanácsadó szolgálat munkatársai minden eddiginél több olyan embernek segítenek, aki nem tud fizetni az energiáért. Aki pedig tartozást halmoz fel, azt arra kényszerítheti a szolgáltató, hogy előre fizessen a további szolgáltatásért, és kártyás fogyasztásmérőt telepít az otthonába.

A kártyát azonban nem mindenki tudja feltölteni, a szolgálat friss jelentése szerint

800 ezren voltak tavaly, akiknél több mint 24 órán keresztül nem volt áram és gáz emiatt,

és 1,7 millió olyan fogyasztó, akinél legalább egy hónapban egyszer kikapcsolták az áramot és a gázt.

A helyzet pedig csak rosszabb lesz, mert januárban ismét emelkedett az energiaár-plafon.

Egyre több brit családnak jelent nehézséget a rezsiszámlák kifizetése Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Majdnem hárommillió ember él olyan háztartásban, ahol a családnak választania kellett a meleg és az evés között,

étkezést hagytak ki, csökkentették az élelmiszerekre fordított kiadásokat, eladtak vagy zálogba adtak tárgyakat annak érdekében, hogy feltöltsék a fogyasztásmérőket.

A Citizens Advice szerint különösen aggasztó azoknak a családoknak a helyzete, ahol négy év alatti gyerekek vannak. Ezek a háztartások kétszer nagyobb valószínűséggel adósodnak el, és kényszerülnek a gáz- és áramszolgáltatás lekapcsolására, mint azok, akiknek nincsen gyermekük.

A szolgálat felmérése szerint minden negyedik háztartás nem engedheti meg magának az alapvető számlák kifizetését, míg minden tizediknek kölcsönt kellett felvennie az elmúlt hat hónapban az energiaszámlák rendezéséhez. A kutatás során megkérdezett adóssággal rendelkezők fele pedig a fűtés kikapcsolásával próbálja rendezni a számláit.

A témához kapcsolódóan a Magyarországon végrehajtott rezsicsökkentéssel és energiaszolgáltatási díjakkal itt és itt, a lakások energiatanúsítványára vonatkozó új szabályokkal pedig itt foglalkozott az Origo.