Jó üzlet volt a kártyás fizetés a postán

2014.10.06. 09:39

A Magyar Posta végre bevezetheti a kártyás fizetést a fiókjaiban. A válallat szerint az óriási technikai újítást a POS-terminálok cseréje teszi lehetővé, de köze lehet hozzá annak is, hogy az FHB-val való összefonódás eredményeként megalakult egy közös vállalat, amely képes átvenni az OTP-től és az Erstétől a kártyaelszámolást. A közös tulajdonú Díjbeszedő Kártyaközpontnak 2,6 milliárdot fizet a Posta, hogy ellássa ezt a feladatot, és további 1 milliárdot az eszközökért. Évekkel ezelőtt még 510 millióért sem vállalta hasonló rendszer kiépítését. Cikkünk megjelenését követően helyreigazítást kért a Magyar Posta, ezt itt olvashatják.

A Magyar Posta 28,5 milliárdért megveszi az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. (az FHB Jelzálogbank Nyrt. leányvállalatának) 49 százalékát. Az összefonódás nem most kezdődött, a stratégiai partnerség mellett már egy kártyaelszámoló céget is közösen építettek fel. A cég tender nélkül 2,6 milliárdos megbízást is kapott a Postától. Az FHB közvetett tulajdonosként nemcsak részt vehet az üzletben, de saját kártyái elfogadását is a cégcsoporton belül kezelheti. Öt évvel ezelőtt is egy hasonló rendszert akart kiépíteni magának a Posta, de akkor ezt 510 millió forintért sem vállalták végül. Ma ez 3,6 milliárdjába kerülhet az állami vállalatnak.

Az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. felvásárlása számokban

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Lesz kártyás fizetés a Postán

A Magyar Posta közlése szerint még idén megszűnhet az a 2014-ben már igencsak furcsa állapot, hogy minden egyes kártyás tranzakciót készpénzfelvételnek számolnak el. A vállalat hangsúlyozta, hogy

a Magyar Posta a POS-terminálok használatáért az ügyfeleknek nem számít fel díjat.

Ám ez nem jelenti azt, hogy nem kap vagy nem kapott pénzt ezért. Az ügyfeleknek közvetlenül nem számol fel díjat, de azok bankjának fizetnie kell, a költségeket pedig a bankok továbbhárítják az ügyfelekre. A tranzakció során ugyanis a Magyar Posta mint egy idegen ATM-hálózatot üzemeltető cég lép be, így díjat számol fel a kártyakibocsátóknak. A GVH Magyar Posta kártyaelszámolását vizsgáló elemzése is hasonló gyakorlatot tapasztalt.

A GVH a Posta kártyás elszámolását érintő vizsgálatának jelentéseForrás: GVH

Néhány száz forint

A díj mértékét többszöri érdeklődésünkre sem volt hajlandó elárulni a Posta, de piaci forrásokból úgy tudjuk, hogy tranzakciónként néhány száz forintról lehet szó. Ez teheti ki a bankok díjtáblázatában szereplő Postai ATM-felvételi díj nagy részét.

Egyes bankok postai készpénzfelvételre vonatkozó díjai.
Kiemelve a kártyaelszámoló bankok.
Forrás: Bankmonitor.hu

Furcsa váltás

A Posta tehát "emberi ATM-eket" üzemeltet, amiért jutalékot is kap. Érhető tehát, hogy nem szívesen váltott eddig kártyás vásárlásra, hiszen ilyen tranzakció esetén neki kellene fizetnie, mind a kártyaelszámoló társaságnak, mind pedig a kibocsátó banknak. A szokványos kártyás vásárlás során ugyanis a kereskedő fizet jutalékot az elfogadó banknak, amiből elszámolnak a kibocsátó bank és a kártyatársaság felé is. Az új rendszerben tehát nemcsak egy jelentős bevételtől esik el a Posta, hanem fizetnie is kell. 

A kártyás vásárlás elszámolásának meneteForrás: MNB

Miért épp most?

Ezzel kapcsolatban az egyik magyarázat az lehetne, hogy felismerték: a sárga csekk haldoklik. Mivel a Posta tájékoztatása szerint is a bevétel 20 százaléka származik ebből, érthető, hogy próbálják megújítani a szolgáltatást és minél kényelmesebbé tenni azt az ügyfelek számára. Még annak az árán is, hogy bevételtől esnek el.

Van jövőjeForrás: MTI/Soós Lajos

A sárga csekk szívós

Ám semmi jel nem utal arra, hogy a sárga csekk drasztikusan veszítene népszerűségéből, sőt. Ráadásul a szabályozási lépések kedveztek is a Postának. Elsőként a kormány megtiltotta a közüzemi szolgáltatóknak, hogy bármilyen módon áthárítsák a sárga csekk díját, majd az ingyenes készpénzfelvétellel az ügyfelek készpénzhez jutási költségét is lenullázták. Székely Levente, a Kutatópont kutatási igazgatója is hasonlóan értékelte a helyzetet. Szerinte a sárga csekk népszerűsége töretlen, nem ez számít a legkényelmesebb számlafizetési módnak, ugyanakkor sokaknak ez a legegyszerűbb.

Nincs pontos adat
Az MNB egészen 2012-ig közölt forgalmi adatokat a sárga csekkes fizetésről. Azóta nem tudjuk pontosan, hogyan is változik a befizetések értéke és darabszáma. A számok azért lehetnek titkosak, mert a többi fizetési móddal ellentétben ezek a számok csak a Postához köthetők, így üzleti titoknak minősülhetnek.

Nem olyan egyértelmű tehát, hogy miért épp most lép a Posta. A kártyás fizetés bevezetésével első ránézésre a legjobban a kártyaelszámoló pénzintézetek járnak, hiszen nőhet a forgalom, így a jutalék is.

Stratégiai partnerség

Jelenleg az OTP és az Erste a két kártyaelszámoló bank, ezek számolnak fel jutalékot a tranzakciókért. Ma már egyiknek sincs direkt kapcsolata a Magyar Postával. Az Erstével kötött stratégiai megállapodás már megszűnt, majd a Posta épp az FHB Bankkal kötött szövetséget. De a Posta már a nyáron szerződött a közös leányvállalatukkal. A megállapodás lényege, hogy a Díjbeszedő Kártyaközpont végzi majd a Posta 6000 terminálján a kártyaelfogadást. Ez a cég honlapján elérhető szerződéslista szerint közel 2,6 milliárd forintjába kerül a Magyar Postának.

A Magyar Posta és a Díjbeszedő Kártyaközpont közötti megállapodásForrás: Origo

FHB közeli cégek

A megbízást mindenféle tender nélkül elnyerő Díjbeszedő Kártyaközpont Zrt. közvetve 50 százalékban az FHB Jelzálogbank Nyrt. tulajdonában van. Ez a cég összesen tehát 6000 terminál kártyás elszámolását végezheti el a jövőben 2,6 milliárd forintért, amihez még 1 milliárdért vásárol elfogadóeszközöket is a Magyar Posta. Összesen tehát közel 3,6 milliárdot költ erre. 

A Posta és az FHB összefonódásának egy részleteForrás: Origo

Öt éve 510 millióért sem akarták

Az összegekkel kapcsolatban érdekes lehet, hogy 2009-ben még a Posta akarta kiépíteni saját hasonló rendszerét 510 millió forintos összegért. Az akkori pályázat szerint ebben az összegben akkor benne voltak a kártyaelfogadó eszközök is, és a teljes elszámolórendszer. A fenti kerettel megállapított 5 évvel ezelőtti pályázatra 4 ajánlat is érkezett. Végül nem valósult meg a beruházás.