Legfeljebb 50 milliárdot szánnak a kisvállalkozások adókedvezményeire

Vágólapra másolva!
A Vállalkozásfejlesztési Tanács (VT) szerdai ülésén elfogadott, a kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztését szolgáló adókedvezmény-csomagot, ebben a formájában biztosan nem nyeri el a pénzügyi tárca támogatását - mondta a NAPI Gazdaságnak a Pénzügyminisztérium (PM) neve elhallgatását kérő munkatársa.
Vágólapra másolva!

A tárca az 5 pontból álló javaslatcsomagnak csak néhány elemét fogadná be, mivel a jövő évi költségvetésben erre a célra nincs 80-100 milliárd forint. A lapnak a PM-ből származó értesülései szerint a tárca legfeljebb a VT által javasolt kedvezmények forrásigényének a felét tudja biztosítani a jövő évi büdzsében. A munkaadói oldal korábban mintegy 30 pontból álló javaslatcsomagot küldött el a pénzügyi és a gazdasági tárcának, ám belátta, hogy a fontosabb kedvezmények érdekében le kell mondania az apróbb tételekről - mondta Üveges László, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége közgazdasági titkárságának vezetője.

A munkáltatók a jelenleg 3900 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás 2100 forintra csökkentését, a 11 százalékos hozzájárulás eltörlését, továbbá a mikro- és kisvállalkozások fejlesztési beruházásait érintő adókedvezményeket tartják a legfontosabbnak. Ezek mellet szorgalmazzák az egyéni vállalkozói körben az alkalmazotti adójóváíráshoz hasonló kedvezmény bevezetését, és a 35 százalékos osztalékadókulcs 25 százalékra csökkentését. A kis- és középvállalkozások helyzetének javítása érdekében az elfogadott öt ponttal a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara képviselői is egyetértettek, ám a tételes egészségügyi hozzájárulás csökkentése helyett ők a teljes eltörlést javasolták.

Ajánlásaik között szerepel még az átalányadózás további kiterjesztése és az elszámolható költségnormák emelése. A kkv-k számára a legnagyobb tehertétel mindazonáltal a 40 ezer forintos minimálbér bevezetése lenne, ami a bérköltségek jelentős növekedését jelentené a vállalkozásoknál - állítja Üveges. A munkaadók véleménye szerint a kormány által meghatározott minimálbér túl magas, a vállalkozások nem tudnák kitermelni ezt az összeget.

(MTI)